ExkluzívneŠportová streľba

Juraj Čermák: V dynamickej precíznej streľbe sa vyrovnáme policajtom a vojakom

Futurearmy.sk sa rozprávalo so slovenským športovým strelcom Jurajom Čermákom, ktorý vo svojej disciplíne patrí k elite športových strelcov na Slovensku. Stretli sme sa na strelnici Fénix v Leviciach, kde Asociácia presnej streľby Slovenska organizovala preteky v dynamickej precíznej streľbe z malorážky. Tie boli súčasťou kvalifikácie na MS, ktoré budú tento rok v Taliansku. Juraj však vlani dosiahol zatiaľ životný úspech na MS vo Francúzsku pri streľbe z pušky s veľkým kalibrom. Zaujímalo nás, ako sa mu podarilo zaradiť sa do absolútnej svetovej špičky.

V akej disciplíne športovej streľby ste sa zúčastnili majstrovstiev sveta a aký výsledok ste dosiahli?

V roku 2022 som sa zúčastnil majstrovstiev sveta vo Francúzsku v dynamickej precíznej streľbe. Umiestnil som sa na 4. mieste v kategórii factory.

Čo znamená kategória factory?

Ide o kategóriu, keď zbraň je vyrobená výrobcom bez pridania ďalších doplnkov. Súčasťou je len optika a dvojnožka. Nie sú však pridané žiadne ďalšie komponenty, ktoré by mohli zlepšovať vlastnosti pušky v rámci tejto disciplíny.

V akej konkurencii sa vám podarilo dosiahnuť váš úspech?

Majstrovstiev sveta v rôznych kategóriách sa zúčastnilo vyše 250 strelcov z celého sveta, ktorí sa na MS kvalifikovali v rámci príslušných súťaží vo svojich krajinách. V kategórii factory bolo 54 strelcov a tam som sa umiestnil na spomínanom 4. mieste.

Aký je rozdiel medzi strelcami vo vašej disciplíne dynamická precízna streľba a vojenskými ostreľovačmi?

Označenie sniper sa používa v armáde alebo v polícii. Ide o špecialistu na dlhé zbrane resp. experta v streľbe na dlhé vzdialenosti rôznymi puškami. Som športový strelec a osobne by som sa sniperom nenazýval, pretože výcvik ostreľovača neobsahuje len streľbu, ale aj ďalšie spôsobilosti ako napríklad maskovanie sa v teréne, pozorovanie či výdrž v teréne na jednom mieste za cieľom zamerať nepriateľa alebo pri vyjednávaní počas policajných akcií. Vtedy tam sniper zotrváva aj niekoľko hodín čiže majú určite väčšiu výdrž ako my športoví strelci.

Ako na majstrovstvách sveta obstáli vojaci a policajti?

Súťažili vo vlastnej kategórii nazývanej open. Vylepšenia pušiek a doplnky na nich boli neobmedzené a preto mohli dosiahnuť aj lepšie výsledky ako sme dosiahli my v kategórii factory. Odhliadnuc od kategórie, boli o niečo lepší, hoci niekde sa presadili úspešnejšie športoví strelci. Samozrejme, dalo by sa im konkurovať, je to však náročné vzhľadom na možnosti na tréning a finančné podmienky, ktoré môžu investovať do vylepšení zbrane. 

(O možnostiach na tréning dynamickej precíznej streľby nám Juraj Čermák povedal viac tu.)

Ako sa vám aktuálne darí v kvalifikácii na augustové MS, ktoré budú tento rok v auguste v Taliansku?

Tento rok budú MS v dynamickej precíznej streľbe z malorážky. Takúto pušku mám len niečo vyše tri týždne ( v čase konania rozhovoru v marci 2023) a vzhľadom na to mi to ide celkom dobre.  Zoznamujeme sa. Bol som s ňou na 4. súťažiach a vždy som sa umiestnil do 10. miesta.

Majstrovstiev sveta sa zúčastňujú tímy alebo jednotlivci?

Či ide o MS pušiek s veľkou rážou alebo v malokalibrovkách, tak každá krajina má určený počet miest, o ktoré strelci z tejto krajiny súťažia v lokálnych kvalifikáciách.  Cestujeme tam potom ako slovenský tím. Minulý rok sme tam boli siedmi a ako tím sme aj veľmi dobre obstáli. V kategórii factory sme obsadili 4., 9., 22. a v kategórii open sme sa umiestnili v prvej polovici štartového poľa, čo na malú výpravu akou bola tá slovenská, je určite úspech. Južná Afrika, Poľsko, USA mali vyše 20 členné tímy. V kategóriách factory, open, ale aj ženy mali početné zastúpenie.

Kam patrí Slovensko výkonnostne v dynamickej precíznej streľbe v rámci sveta?

V našom športe neexistuje medzinárodný rebríček. Podujatím, kde sa ukáže ako na tom ste v rámci medzinárodnej konkurencie sú majstrovstvá sveta. Schádza sa tam svetová špička nielen z Európy. Zúčastňujú sa ich strelci z Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky, Mexika a ďalších krajín. Kvalitatívne sa nachádzame niekde v prvej tretine, hoci také podmienky ako v USA alebo v Južnej Afrike nemáme.

Je kvalitná optika na zbrani pri vašom športe to najdôležitejšie?

Optika na dynamickú streľbu musí byť dobrá, ale nielen tá vám pomôže k víťazstvu. Jedná sa o kombináciu viacerých faktorov – pušky , optiky, ďalších doplnkov, či už ide o rôzne vaky, dvojnožky, ktoré strelcovi pomáhajú k dobrému výkonu. Veľa závisí aj od typu náboja a jeho úpravy. Väčšina top strelcov nepoužíva náboje ako ich vyrobia vo fabrike, lebo nie sú až tak konzistentné. Väčšina z nich má preto doma dielňu, v ktorej si ich vyrábajú sami.

(Akou puškou a nábojmi Juraj strieľa a akú optiku používa nám Juraj prezradil tu – prípadne si pozrite video)

Čo ešte je dôležité pre dosiahnutie úspechu v dynamickej precíznej streľbe? Je to dýchanie, skrotenie vetra, pokoj strelca?

Recept na úspech je skombinovať všetko, aby plynulo pekne jedno po druhom a zapadlo do seba. Počnúc prípravou, keďže strieľame rôzne dynamické disciplíny z rôznych pozícií v rámci krátkeho časového úseku (60, 90, 120 sekundové limity), či už sú to 2, 3 alebo 10 terčov po sebe.  Príprava sa týka aj moje techniky, musím veľmi dobre poznať svoju pušku, optiku aj náboj, ako dokážu strieľať na konkrétne vzdialenosti. Potrebujem to vedieť nastaviť, aby som vedel zasiahnuť cieľ. Pred samotnou streľbou potrebujem vedieť prečítať vietor a jeho zmeny.  Dôležité je vedieť odkiaľ fúka, pretože to všetko ovplyvňuje balistiku. Najdôležitejší je asi ten pokoj, pretože akonáhle zaznie zvuk časomiery, kedy strelcovi plynie 90 sekúnd, tak to je väčšinou naťažší čas, kedy sa ukáže ako je kto pripravený. A ak je strelec dobre mentálne pripravený a dokáže zachovať pokoj, tak väčšinou aj obstojí najlepšie. Prekvapiť však môže už spomínaná zmena vetra alebo porucha na zbrani. Vtedy tí čo majú najviac nastrieľané v rôznych podmienkach na rôznych strelniciach, z rôznych vzdialeností pri rôznych vetroch, prípadne typoch počasia ( sneh, dážď, horúčava), bývajú na tom najlepšie, lebo majú najviac skúseností. 

Na MS vo Francúzsku sa zúčastnil aj pomerne veľký počet ženských účastníčok, aké sú ženy strelkyne?

Ženy sú často lepšími strekyňami ako muži lebo chlapom ide často o ego, chcú byť lepší, porovnávajú sa, kým ženy si dokážu zachovať odstup a pokoj.  Chcú predovšetkým trafiť terč a neporovnávajú sa s ostatnými ženami a sú často pokojnejšie. A pokiaľ vedia ovládať celú pušku, techniku, balistiku, tak sú často na top priečkach a často vyššie ako muži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *