Obrana a bezpečnosť

Generál Macko:  Ako Ukrajinci použijú naše migy v boji

Od likvidácie dronov a vrtuľníkov, cez zasahovanie cieľov v línii dotyku až po získanie vzdušnej nadvlády. Generál Macko pre Futurearmy.sk priblížil aká bude úloha Ukrajine odovzdaných migov v bojoch. Dozviete sa tiež viac o finančnej kompenzácii od EÚ a USA. V článku náš prispievateľ Dominik Hutko píše aj o tom, aká bola 30-ročná cesta migov zo Sovietskeho zväzu na Ukrajinu.

„Vždy keď Rusi vystrelia strely s plochou dráhou letu alebo vyšlú drony, Ukrajinci to samozrejme vidia na radarových obrazovkách. Keď príde alert, lietadlo sa dostane do vzduchu, z ostatných systémov vie zistiť náletový smer aj trajektóriu a keďže to sú podzvukové vzdušné objekty, mig sa k nim priblíži a dokáže ich ničiť palubnými zbraňami či podvesenými raketami,“ povedal pre Futurearmy Pavel Macko, generál vo výslužbe, ktorý bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO.

Takýto postup je podľa neho ďaleko lacnejší a efektívnejší než použiť miliónovú strelu z protiraketového systému Patriot, ktorá by zničila malý lacný iránsky dron. „Je preto lepšie strieľať po nich zo zeme Gepardami, keď sa ich podarí zachytiť, alebo poslať práve Migy. To je primárny účel, na ktoré vedia Ukrajinci tieto migy použiť,“ vysvetlil Macko. 

„MiG-29 dokáže riešiť protivzdušnú obranu a pôsobiť v menších výškach ako taktický frontový stíhací stroj. Je to ale aj frontové stíhacie lietadlo, ktoré vie vybojovať lokálnu vzdušnú nadvládu, tzv. air superiority,“ pripomína generál. 

Migy teda vedia Ukrajinci použiť aj pri línii dotyku. „Napríklad aj proti ruským vrtuľníkom. Tam je silná ruská protivzdušná obrana, preto je jedna z možností podvesiť strely HARM na dvojmiestne migy, ktorým vedia ničiť radarové stanice taktického protivzdušného systému ruských síl,“ priblížil Macko.  

„Teraz Ukrajinci pracujú aj na tom, aby v budúcnosti mohli pod migy podvesiť bomby dovybavené navádzacím zariadením a možnosťou korekcie letu bomby. Vedia tak veľmi presne zasiahnuť ciele aj v línii dotyku. Možností na použitie je teda viacero a migy Ukrajine určite pomôžu, lebo ich za posledný rok dosť veľa stratili,“ uzavrel generál Macko. 

Ochrana pred ruskými raketovými útokmi

Slovensko nebude prvou krajinou, ktorá Ukrajine pošle stíhačky. Takéto rozhodnutie urobilo už viacero krajín. Prvou známou je však Poľsko. Prvé štyri z celkovo desiatich stíhačiek Mig-29 by Poľsko mohlo Ukrajine dať počas najbližších štyroch až šiestich týždňov, uviedol nedávno poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Ako vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď, slovenské migy budú môcť Ukrajinu chrániť aj pred ruskými raketovými útokmi na kritickú infraštruktúru či civilistov. „Budú môcť zostreľovať rakety, ale nie všetky. Tie s plochou dráhou letu aj drony či menej sofistikované rakety. Migy sú presne na toto určené, keďže sú vynikajúcim prostriedkom protivzdušnej obrany. Pri raketách vysokej rýchlosti ako napríklad Kinžal by to ale bol veľký problém,“ priblížil Naď.

Náčelník Generálneho štábu ale vysvetlil, že stav stíhačiek nedovoľuje ich plné využitie. „Sú prioritne určené na vybojovanie vzdušenej nadvlády. Je to viacúčelové stíhacie lietadlo so systémami využiteľnými na podporu bojujúcich vojsk a priamu palebnú podporu na fronte. Tieto spôsobilosti sú však extrémne obmedzené. Dokážu použiť palubný kanón, zhadzovať nenavádzané bomby a nenavádzané rakety,“ priblížil Zmeko.

Vzhľadom na situáciu sa ako logické riešenie sa javí využiť ich pre protivzdušnú obranu. Tak sú využívané aj ukrajinské stíhačky. Nevidíme ich na fronte v priamej podpore bojujúcich vojsk,“ dodal.

Hodnota – 300 miliónov eur

Už niekoľko týždňov po začiatku ruskej agresie voči Ukrajine sa hovorilo, že migy by mali putovať na pomoc v obrane susednej krajiny. Aj Ukrajina má totiž vo svojich vzdušných silách lietadlá rovnakého typu a v Európskej únii takéto typy stíhačiek vlastnia už v len Bulharsko, Poľsko a Slovensko.

Naď po uznámení o ich uzemnení povedal, že cieľom je získať za migy po ich prípadnom darovaní Ukrajine finančnú alebo materiálnu náhradu. „Rokujeme o tom, čo ďalej s migmi. Ich hodnota je niekde na úrovni 300 miliónov eur. Buď dostaneme finančnú náhradu, že to niekto kúpi, alebo materiálnu náhradu v takejto hodnote. Finančnú by sme použili na nákup inej techniky,“ načrtol minister.

Už pred vyhlásením o uzemnení stíhačiek začalo ministerstvo obrany riešiť vykrytie časovej medzery, ktorá vznikla oneskorením deklarovanej dodávky nových amerických stíhačiek. Napokon sa vlani v lete dohodlo, že Slovensku s ochranou neba pomôže Poľsko so stíhačkami F-16 a Česká republika so švédskymi lietadlami Gripen.

Symbolická rozlúčka a slávnostný prelet stíhačiek MiG-29 sa uskutočnil na konci augusta 2022 v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022.

Vojenská technika bola doposiaľ od USA neznáma

Slovensko by za stíhačky malo od USA a spojencov dostať zhruba 900 miliónov eur v hotovosti a vo vojenskom materiáli. Z toho asi 200 miliónov eur má pochádzať z Európskeho mierového nástroja a zvyšných až 700 miliónov eur bude tvoriť vojenský materiál z USA.

Minister Naď už prezradil čo Slovensko dostane namiesto stíhačiek MiG-29, ktoré dá Ukrajine,. Bude to dvanásť bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper.

,,Všetky stroje budú úplne nové. Slovensko k nim dostane aj protitankové navádzané strely Hellfire, náhradné diely a Američania zabezpečia aj výcvik pilotov a pozemného personálu,“ povedal pre Dennik N v utorok (21. 3.) večer poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Naď tvrdí, že cez Európsky mierové nástroj už Slovensko takto dostalo za darovaný vojenský materiál v účtovnej hodnote 168 miliónov eur až 82 miliónov eur. Celkovo ale mali už získané kompenzácie dosiahnuť až 600 miliónov eur.

Ďalších 200 miliónov od európskej komisie by malo prísť na účet ministerstva obrany niekedy na konci tohto roka. Keďže v tom čase už bude po parlamentných voľbách, ich účel určí už nová vláda. „Bude na ďalšej vláde ako sa s nimi rozhodne naložiť,“ poznamenal Naď.

Tri desaťročia pri obrane Slovenska

Sovietske migy zabezpečovali ochranu slovenského vzdušného priestoru od roku 1989. Pri rozdelení spoločného štátu sa 20 kusov stíhačiek delilo rovným dielom. Kým Česká republika si ale nechala staršie lietadlá MiG-23, Slovensko dostalo 10 stíhačiek MiG-29. Ich počet v decembri 1993 ešte vzrástol v rámci vyrovnania ruského dlhu, čím Slovensko získalo ďalších 14 stíhačiek.

Z funkčných stíhačiek postupne ubúdalo. Prvé dve havarovali v novembri 2002 pri Spišskej Novej Vsi a ďalšia zhorela v júni 2002 na Sliači. Po tom, čo v roku 2004 vstúpilo Slovensko do Severoatlantickej aliancie, boli všetky zvyšné stíhačky modernizované a prispôsobené aliančným technickým požiadavkám. Obnovené sa do služieb vzdušných síl slávnostne vrátili vo februári 2008.

Odvtedy ochranu slovenského vzdušeného priestoru zabezpečovalo 12 dvojmotorových ruských stíhačiek MiG-29 na základe abonentskej zmluvy s ruskou spoločnosťou RSK MiG, ktorú vo februári 2019 vláda posledný krát predĺžila do roku 2023. Rusom pritom za servisovanie Slovensko platilo zhruba 30 miliónov eur ročne.

Letuschopné už ale boli v posledných mesiacoch len štyri z nich. Presná informácia však bola z bezpečnostných dôvodov neverejná. V pohotovostnom režime však až donedávna naďalej ostávali aspoň dve stíhačky s treťou v zálohe.

Neprijateľná závislosť od Ruska

Migy v slovenskej armáde skončili po troch desaťročiach. Aj keď mali byť používané až do dodania nových amerických stíhačiek F-16, vojna na Ukrajine ich uzemnenie urýchlila.

V dôsledku sankcií bolo stále komplikovanejšie tieto stíhačky udržiavať v chode. Nielenže servis poskytovali na vojenskom letisku Sliač ruskí vojenskí inžinieri, ale používali navyše aj technické súčiastky ruských firiem, na ktoré sa priamo vzťahovali európske sankcie.

Minister obrany Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO preto na konci februára vyhlásil, že migy vo vzdušných silách musia čím skôr skončiť. „Uvedomujeme si, že nielen prítomnosť ruských technikov, ale aj závislosť Slovenska od ruskej vojenskej techniky sú neprijateľné a musíme veľmi rýchlo prijať opatrenia,“ vyhlásil na konci februára 2022 Naď.

Ruské stíhačky nahradia stroje zo Spojených štátov amerických. O nakúpe 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 od Spojených štátov amerických rozhodla vláda 11. júla 2018 a 12. decembra toho roku nákup spečatila podpisom zmluvy s americkými predstaviteľmi na Úrade vlády. Vláda akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša zo SNS, ktorý sa rozhodol dať prednosť americkým lietadlám pred švédskymi JAS-39 Gripen.

Aj keď pôvodne bolo na obstarávanie vyčlenených 1,1 miliardy eur, nakoniec za lietadlá, výcvik, muníciu a logistiku rezort obrany zaplatí najmenej 1,589 miliardy eur. Súčasťou zmlúv je aj výcvik 22 pilotov a 160 vojakov pozemného technického personálu, ktorý už viac ako dva roky prebieha v Spojených štátoch.

Okrem ceny sa zmenil aj termín dodania. Prvé štyri kusy mali pôvodne na Slovensko prísť v roku 2022 a ďalších desať v roku 2023. Američania však s ich výrobou meškajú a v tomto roku na Slovensko ešte žiadne stíhačky neprídu. Ministerstvo obrany ešte v marci potvrdilo, že „dodanie prvých stíhačiek F-16 je plánované na prelome rokov 2023/2024“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *