Tech & Inovácie

Rusko mešká s výstavbou vesmírneho systému včasného varovania, dôvodom sú sankcie

MOSKVA – Rusko v novembri vypustilo svoj šiesty satelit včasného varovania Tundra. Moskva plánuje vyslať do vesmíru ďalšie štyri satelity tohto typu. Cieľom je mať do roku 2024 celkovo desať satelitov, ktoré budú súčasťou integrovaného vesmírneho systému detekcie a riadenia boja Kupol. Dosiahnutie tohto cieľa však komplikujú sankcie zavedené ako reakcia na ruský útok na Ukrajinu. Informoval o tom portál Defense News

Koncom roka 2016 vtedajší prvý zástupca veliteľa vzdušno-kozmických síl (VKS) generál Pavel Kuračenko uviedol, že plánovali mať všetkých desať satelitov na obežnej dráhe do roku 2020. Ešte v tom istom roku však vládne noviny Rossijskaja Gazeta napísali, že ruské ministerstvo obrany posunulo termín na koniec ostatného roka. 

V rovnakom čase však ministerské noviny citovali veliteľa VKS generála Sergeja Surovikina, ktorý tvrdil, že s rozmiestnením skupiny orbitálnych satelitov pre EKS sa počíta do roku 2024. Po vypustení štvrtej družice Tundra v máji 2020 generálny riaditeľ miestnej leteckej spoločnosti Energija oznámil, že EKS dosiahol „minimálnu štandardnú silu“. 

Za oneskorením sú podľa spoločnosti opakované zmeny taktických a technických požiadaviek zo strany ministerstva. Hoci vystém vyvíjajú od roku 2000, zmluvu na dodávku podpísala Moskva až o sedem rokov neskôr. „A môžeme si byť celkom istí, že [problémy] do veľkej miery súvisia so sankciami,“ poveda pre Defense News Bart Hendrickx, dlhoročný pozorovateľ ruského vesmírneho programu.

Systém Kupol, známy aj ako EKS, bol navrhnutý tak, aby umožnil Moskve sledovať štarty balistických rakiet. Vzniká ako náhrada za systémy Oko a Oko-1 ešte zo sovietskej éry, ktoré boli v prevádzke v rokoch 1982 až 2019. Rusko chce na podporu systému EKS použiť najmenej desať satelitov Tundra na vysokej eliptickej dráhe, Súčasťou má byť aj viacero geostacionárnych družíc.

Zdroj: Defense News
Zdroj foto: Roskozmos/EveryDayAstronaut

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *