Obrana a bezpečnosť

Reportér Mirek Tóda: Ukrajina si chráni informovanie z frontovej línie

Denník N vo svojom podcastovom formáte V redakcii publikoval zaujímavý rozhovor so svojim reportérom Mirkom Tódom. Dôvodov prečo novinári zažívajú vojnu z tzv. „dosluchu“ a nie celkom z blízka je podľa neho viacero. Okrem bezpečnosti novinára ide aj o pokrývanie vojnových udalostí samotných. To znamená, že Ukrajina si stráži spôsob, akým sa o vojne informuje a tiež, aby neunikli citlivé informácie o polohe ukrajinských jednotiek.

Tóda v rozhovore so svojim kolegom a moderátorom videocastu Braňom Bebem Bezákom hovorí tiež o tom, že počas jeho niekoľkých ciest na Ukrajinu videl presun HIMARS-u, ako aj HIMARS pri streľbe či pôsobivo nízky prelet helikoptér ukrajinského letectva v akcii. Nič z toho však nepublikoval v okamihu na sociálne siete, aby náhodou neposkytol nejakú informáciu nepriateľovi. Podobný obsah tiež odporúča zverejňovať bez GPS lokácie.

Tóda v rozhovore bilancuje rok vojny. Tvrdí, že každý koho stretol pozná niekoho, kto vo vojne zomrel. Porovnáva situáciu v Kyjive s miestami, kde boje prebiebajú resp. donedávna prebiehali ako napr. v Charkive, ktorý je z jednej tretiny celkom spustošený. Uvádza príklad ekoparku pri Charkive, ktorý pred vojnou ročne navštívili stá tisíce ľudí a dnes tam prežíva nanajvýš pár srniek.

Naopak v Kyjive život funguje v rámci možností normálne. Sú otvorené obchody aj reštaurácie. Ľudia čo tam zostali chodia do práce a deti do školy. Varovné sirény ich už nedesia. Občas sa však treba mať na pozore pred dronom alebo raketou.

Podľa Tódu časť Ukrajincov sa vojnu snaží úplne vytesniť a nerieši ju. Ďalšia časť aktívne pomáha. Zapájajú sa do pomoci ako dobrovoľníci a pomáhajú vojakom na fronte rôznymi spôsobmi.

Zdroj: Videocast Denníka N V Redakcii. V audio forme si môžete vypočuť rozhovor Tódu s Bezákom napríklad na spotify.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *