Ex-slovenský MiG-29AS na fotke z vlaňajšieho augusta. Zdroj: ZSU
Ukrajina sa bráni

Smutná správa: Objavili sa fotky trosiek slovenskej stíhačky MiG-29 na Ukrajine

Na sociálnych sieťach boli zverejnené fotografie trosiek stíhačky MiG-29, ktorá už dávnejšie havarovala alebo bola zostrelená niekde na Ukrajine. Podľa typickej šedo-zelenej kamufláže ide o jeden zo strojov, ktoré v marci 2023 darovalo Slovensko svojmu bojujúcemu susedovi.

Pre obe strany konfliktu na Ukrajine je typické, že fotografie z niektorých udalostí zverejňujú až s veľkým časovým odstupom. To je aj príklad tohto vraku. Stroj sa z neznámych príčin zrútil na pole, na ktorom však nie je žiadna vegetácia. Je teda jasné, že sa tak stalo ešte v zimných alebo skorých jarných mesiacoch.

Na smerovke zničeného stroja je vidno pôvodnú slovenskú kamufláž.
Zdroj: ZSU

Na zverejnených fotkách je vidieť rukoväť vystreľovacieho sedadla. To znamená, že pilot sa nekatapultoval a s najväčšou pravdepodobnosťou zahynul v troskách. Sú známe štyri havárie ukrajinských stíhačiek MiG-29 z tohto roka, pri všetkých pilot zahynul. Môže to byť jedna z nich, ale aj ďalšia, doteraz neznáma letecká katastrofa.

Zábery trosiek sa objavili až teraz, no lietadlo bolo zničené omnoho dávnejšie.
Zdroj: ZSU

Dve havárie ale môžeme rovno vylúčiť. Pilot Olexander Mygulja bol 12. augusta zostrelený v lietadle s trupovým číslom 72, ktoré bolo pôvodne ukrajinské. Navyše tomuto obdobiu nezodpovedá ani vegetácia na fotkách.

Nadporučík Vladislav Zalistovskyj zahynul 5. januára, no v jeho prípade išlo o dvojmiestny MiG-29UB s číslom 405. Ukrajinské stroje bežne nosia dvojmiestne čísla, trojmiestne čísla dostali podľa dostupných informácií lietadlá MiG-29 darované z Poľska, a tie mali inú kamufláž.

Výškovka zničeného stroja.
Zdroj: ZSU

Do úvahy pripadajú stroje zostrelené 8. marca alebo 27. apríla. V prvom prípade zahynul podplukovník Andrij Tkačenko zo 114. brigády taktického letectva. Pri druhej katastrofe zomrel plukovník Valentin Korenčuk zo 40. brigády taktického letectva.

Pri oboch týchto haváriách sa uvádza rovnaké číslo lietadla 371, čo vyvoláva pochybnosti, či v jednom z prípadov nejde o omyl a číslo lietadla bolo iné. Z prípadu z 8. marca existujú fotografie vraku, ktorý dopadol do riedkeho lesného porastu, takže ten to zrejme nebol. Z pádu lietadla z 27. apríla fotografie zatiaľ nie sú, takže je istá možnosť, že išlo o slovenské lietadlo.

Aj túto fotku ex-slovenského MiG-29AS zverejnili Ukrajinci vlani v lete.
Zdroj: ZSU

Pre úplnosť ešte spomeňme, že za celý druhý polrok minulého roka je známa len jedna havária ukrajinskej stíhačky MiG-29 a jej pilot sa vtedy zachránil na padáku – takže vlani k strate tohto slovenského stroja nedošlo.

Podľa stránky The Military Watch je takmer isté, že zničený MiG-29 na aktuálnych fotkách niesol v slovenskom letectve pôvodne číslo 2123. Patril do štvorice strojov, ktoré 23. marca 2023 preleteli zo Sliača na Ukrajinu vlastnými silami.

Pôvodne slovenský MiG-29UBS s číslom 1303, ktorý Ukrajinci používajú s číslom 80.
Zdroj: ZSU

Slovensko darovalo Ukrajine spolu 13 lietadiel. Z nich tri boli bez motorov a vhodné iba ako zdroj náhradných dielov. Ďalších šesť kusov bolo opraviteľných, ale na Ukrajinu ich presunuli pozemnou cestou. Minimálne jeden z nich, dvojmiestny MiG-29UBS s číslom 1303, Ukrajinci naozaj sprevádzkovali a zaradili do služby s novým číslom 80.

Slovenské stíhačky pri odlete zo Sliača 23. 3. 2023.
Zdroj: OS SR

Ukrajinskí piloti preleteli zo Sliača stroje s číslami 2123, 6124 a 6627 v šedo-zelenej kamufláži a 0921 v digitálnej kamufláži. Jednu zo slovenských stíhačiek Ukrajinci ukázali vlani v auguste na fotke s popisom „MiG-29 na ceste do práce“. Stroj na snímke bol plne vyzbrojený dvomi raketami R-27ER a štyrmi raketami R-73.

Slovenský MiG-29 pri odlete zo Sliača 23. 3. 2023.
Zdroj: OS SR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *