Česká útočná puška CZ BREN 2. Zdroj: Česká zbrojovka
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

Aké pušky a pištole môžu dostať naši vojaci?

Ministerstvo obrany chce nakúpiť 26-tisíc ľahkých pechotných zbraní a ručných zbraní kalibru 9 mm. Ide o nákup, ktorý rezort avizoval už skôr. Akí výrobcovia prichádzajú do úvahy?

Z prostredia výrobcov aj ozbrojených síl už dlhšie prenikali signály o tom, že naši vojaci by chceli nahradiť staré samopaly vzor 58 novými puškami, A v prípade pištolí ministerstvo v júni konkrétne avizovalo, že chce kúpiť takmer 17-tisíc pištolí kalibru 9 mm. Za týmto účelom vtedy rozbehlo prípravné trhové konzultácie. Samotné verejné obstarávanie malo podľa plánov vyhlásiť v októbri. Tak sa aj teraz stalo.

Verejné obstarávanie bude rezort realizovať postupom užšej súťaže. „Výzvu na predkladanie ponúk verejný obstarávateľ súčasne pošle len záujemcom, ktorí splnia podmienky účasti, pričom lehota na predkladanie ponúk je najmenej 40 dní odo dňa odoslania výzvy na predkladanie ponúk. Vzhľadom na to, že pôjde o užšiu súťaž, budú vyhodnocované všetky predložené ponuky,“ uviedlo ministerstvo pre TASR.

Zapojenie slovenského priemyslu

Rezort odhaduje cenu nákupu pištolí aj ľahkých pechotných zbraní na 157 miliónov eur bez DPH, bude sa ju však pri rokovaniach usilovať znížiť. Dôležitým prvkom pri výbere bude podpora domáceho priemyslu. Ministerstvo uviedlo, že na základe trhových konzultácií viacerí uchádzači potvrdili schopnosť dodať zbrane slovenskej výroby.

Pištole kalibru 9 mm pre ozbrojené sily vo svete vyrábajú napríklad SIG Sauer, Heckler & Koch, Beretta, Glock, Česká zbrojovka, no i domáci výrobca Grand Power. Práve pri posledných troch menovaných firmách je zapojenie slovenského priemyslu isté.

Grand Power so sídlom v Banskej Bystrici a výrobou v Slovenskej Ľupči je jasný. Glock má od roku 2014 montovňu v Bratislave. A o možných plánoch na Slovensku nám ešte v máji porozprával Radek Hauerland, manažér pre vonkajšie vzťahy v spoločnosti Česká zbrojovka Uherský Brod.

Radek Hauerland z Českej zbrojovky na veľtrhu IDEB 2024.

„Už dnes rokujeme o spolupráci s niektorými podnikmi na Slovensku. Môže to byť len dodávka, môže to byť montáž dielov dodaných z Česka, môže to byť výroba dielov, alebo to môže byť celá výroba, t.j. kompletný transfer technológie,“ povedal nám už vtedy R. Hauerland a ako príklad spolupráce uviedol Maďarsko: „Tam došlo k celému transferu technológie. Maďarsko používa celý sortiment našich zbraní od pištolí po pušky, ktoré vyrábame v spoločnom podniku v Maďarsku.“

Radek Hauerland povedal, že Česká zbrojovka má s viacerými slovenskými podnikmi podpísané zmluvy o budúcej spolupráci, nechcel ich však bližšie špecifikovať. Zdôraznil však, že ak si to vláda SR bude želať, sú schopní nadviazať spoluprácu aj so štátnym podnikom.

Robert Kaliňák ešte ako minister vnútra v roku 2015 nakúpil 46-tisíc pištolí. Išlo o výrobky firiem Česká zbrojovka a Glock. Boli určené pre políciu, časť z nich však pridelili aj vojakom. V prípade firmy Grand Power panovali medzi jej šéfom Jaroslavom Kuracinom a Kaliňákom dlhú dobu napäté vzťahy. Teraz sa však normalizovali a dá sa predpokladať, že do súťaže sa zapojí aj táto slovenská spoločnosť.

Náhrada za samopaly vzor 58

V prípade ľahkých pechotných zbraní opäť pripadá do úvahy Česká zbrojovka, ktorá by našim ozbrojeným silám ponúkala automatickú pušku CZ BREN 2. Radek Hauerland spomenul aj možnosť odkúpenia starých samopalov vzor 58 tak, ako sa to uskutočnilo napríklad aj v Armáde ČR, keď nahrádzala tieto zbrane BRENmi 805 a neskôr BRENmi 2. Vtedy Česká zbrojovka odkúpila všetky samopaly vzor 58.

Česká zbrojovka nám môže ponúknuť aj výrobky sesterských značiek Colt a Colt Canada, patriacich do holdingu Colt CZ Group. O úspech sa tu môže opäť uchádzať aj firma Grand Power, ktorá so štandardným kalibrom 5,56 NATO ponúka pušky GP M4.

Puška GP M4.
Zdroj: Grand Power

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *