Húfnica BIA. Zdroj: KONŠTRUKTA-Defence
Vojenská technika

Slovenská húfnica je predmetom politických sporov v Malajzii

Slovenská samohybná 155 mm húfnica BIA, najnovšie premenovaná na Eva M2, je favoritom na zákazku pre malajzijskú armádu. Podľa najnovších správ z Malajzie je však úspech slovenskej zbrojovky KONŠTRUKTA-Defence ohrozený.

Na jar sa zdalo, že je ruka v rukáve. Vtedy ešte húfnica BIA predstaviteľov malajzijskej armády zaujala viac ako Yavuz z Turecka či Caesar z Francúzska. Medzitým našu húfnicu premenovali na Eva M2 a teraz na jeseň absolvovala prvé ostré streľby a tiež testy podvozku na rôznych povrchoch.

Premiéra húfnice BIA, ktorú teraz nazývajú Eva M2

„Úspešné zavŕšenie týchto testov demonštrovalo robustnosť dizajnu a operačnú spoľahlivosť samohybnej húfnice Eva M2,“ napísal server Defence Security Asia. Zároveň však v malajzijskom parlamente zazneli hlasy, ktoré obchod spochybňujú. Na kontrakte sa majú podieľať aj miestne firmy a jednej z nich už bol údajne pridelený.

V Malajzii sa o tom šepkalo už dlhšie. Poslanec Awang Hashim sa teda v parlamente priamo opýtal ministra obrany Mohameda Khalida Nordina nasledovnú otázku: „Je pravda, že ministerstvo financií vydalo list o zámere v hodnote 172 miliónov eur firme Global Komited, pobočke Weststar Group, na obstaranie mobilného delostreleckého systému Eva kalibru 155 mm?“

Poslanec podľa serveru ZonaJakarta zároveň tvrdí, že ostatné ponuky neboli dostatočne vyhodnotené. Minister Nordin mu však odpovedal, že ponuky na 155 mm samohybné húfnice pre malajzijskú armádu sa ešte stále posudzujú.

„Ešte to nie je uzavreté, takže stále čakáme, od koho nakoniec obstaráme toto vybavenie,“ povedal malajzijský minister obrany s tým, že všetky obstarávacie procesy prebiehajú v súlade so štandardnými postupmi a pokynmi ministerstva financií.

Strelecké skúšky húfnice EVA M2 (BIA).
Zdroj: KONŠTRUKTA-Defence

Aj podľa serveru Dagang News je však Eva M2 favoritom na kontrakt, ktorý by na úvod mal znieť na 18 kusov a ak s nimi bude malajzijská armáda spokojná, môžu nasledovať ďalšie. Poďme sa teraz bližšie pozrieť na firmu, o ktorej malajzijské médiá píšu ako o možnom miestnom partnerovi tohto kontraktu.

Global Komited je dôležitým hráčom pri dodávkach techniky pre malajzijskú armádu. Dodával napríklad radary a protivzdušné systémy od firmy Thales alebo obrnené vozidlá zo Spojených arabských emirátov.

Ide o pobočku firmy Weststar, ktorá vznikla v roku 2003 ako dovozca áut značky Ford a v roku 2007 sa preorientovala na vojenský priemysel. Samotný Weststar vyrába a malajzijskej armáde dodáva viaceré typy vojenských vozidiel, najmä úžitkových a nákladných.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *