Fínsky vrtuľník NH90 pri cvičení v Nórsku. Zdroj: USAF
Krátke správy

Spor Nórska a výrobcu helikoptér NHI mieri na súd

Nórsko a výrobca vojenských helikoptér NH Industries (NHI) idú na súd. Ako napísal magazín FlightGlobal, obe strany na seba podali žaloby po tom, čo pokusy o ukončenie ich dlhodobého sporu mediáciou neuspeli. Spor sa týka ukončenia nórskeho kontraktu na vrtuľníky NH90, ktorý nabral výrazné omeškanie. Súdne konanie by sa malo začať na budúci rok.

Nórsko objednalo 14 helikoptér NH90 v roku 2001. Mali byť dodané v rokoch 2005-2006, no prvý kus dorazil až v roku 2011. Po sérii rokovaní sa Nórsko s výrobcom dohodlo, že vrtuľníky dodá v čiastočnej výbave a do roku 2022 ich dorobí na požadovaný štandard. Aj tento plán však nabral sklz. Nórsko prevzalo len šesť helikoptér v prechodnej výbave a v lete 2022 sa rozhodlo program ukončiť a kúpiť iné námorné vrtuľníky.

NH90 odvtedy v Nórsku nelietali a spomínaných šesť kusov je uskladnených na základni Bardufoss. Nórsko minulo o niečo viac ako polovicu z celkovej hodnoty kontraktu 870 miliónov eur. Teraz požaduje vynaložené peniaze späť. NHI zas tvrdí, že nebol dôvod na ukončenie kontraktu. NHI je spoločným podnikom firiem Airbus Helicopters, Leonardo a GKN/Fokker.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *