Systém NASAMS. Zdroj: Kongsberg Defence & Aerospace
ModernizáciaVojenská technika

Litva urýchlene posilňuje protivzdušnú obranu

Litovské ministerstvo obrany objednalo od spoločnosti Kongsberg Defence & Aerospace už tretiu batériu protivzdušného systému NASAMS. Dodať by ju mali v priebehu roku 2028.

Prvú batériu NASAMS Litva objednala v roku 2017 a obdržala ju v roku 2020. Druhá batériu objednali vlani a dodanie sa očakáva v priebehu rokov 2026 až 2027. Podľa ministra obrany Laurynasa Kasčiūnasa umožnilo navýšenie rozpočtu urýchliť obstarávanie týchto systémov o sedem rokov.

Nórska firma Kongsberg Defence & Aerospace vyvinula systém NASAMS v spolupráci s americkou spoločnosťou Raytheon. Využíva rakety AIM-120 AMRAAM, ktoré boli pôvodne vyvinuté ako strely vzduch-vzduch. V tomto prípade ide o ich prvé využitie v úlohe zem-vzduch.

Dosah rakiet AMRAAM-ER je 50 km. Radar systému NASAMS má dosah 120 km. Batéria môže bojovať s nepriateľskými lietadlami, helikoptérami a strelami s plochou dráhou letu.

Odpaľovacie zariadenie RBS 70 NG na vozidle JLTV.
Zdroj: Saab

Litva posilňuje aj protivzdušnú obranu na krátku vzdialenosť. Po tom, čo v júli tohto roka objednala prvú batériu systému MSHORAD od švédskej firmy Saab, pridala teraz objednávku aj na druhú batériu.

MSHORAD je mobilný systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu. Tvoria ho odpaľovacie zariadenia rakiet RBS 70 NG namontované na kolesových vozidlách. V prípade Litvy integruje Saab svoje rakety na vozidlá JLTV od americkej firmy Oshkosh.

Na jednom vozidle sú tri diaľkovo ovládané odpaľovacie zariadenia RBS 70 NG. Rakety z tohto systému sú navádzané laserom. Sú teda imúnne proti elektronickému rušeniu i proti tepelným klamným cieľom. Ich dosah je 9 km do diaľky a 5 km do výšky.

Batériu tvorí okrem týchto vozidiel s raketami aj mobilný radar Giraffe 1X a vozidlo s digitálnym veliteľským strediskom. Litovská armáda by mala prevziať prvú batériu v rokoch 2025-27 a druhú v rokoch 2026-29.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *