Názory

Kolumbijskí rebeli verbujú mladistvých prostredníctvom TikToku

V Kolumbii, v krajine, v ktorej sú citeľné rozdiely medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami, je vidina peňazí a blahobytu lákavá. Mladiství z vidieckych oblastí sa tak kvôli túžbe po lepšej budúcnosti častokrát pridajú k rebelom. Nábor nových posíl zjednodušil nástup sociálnych sietí, najmä TikToku, na ktorom sú rebeli čoraz aktívnejší.

TikTok je momentálne jednou z najpoužívanejších sociálnych sietí na svete. Obľúbenou je najmä u mladých ľudí. Vďaka špeciálnemu algoritmu, ktorý ponúka stále nový a zaujímavý obsah, dokážu jeho používatelia stráviť na sociálnej sieti aj niekoľko hodín.

Čoraz viac krajín sa však na platformu pozerá kriticky. Nejde pritom len o škodlivý obsah a dezinformácie, ku ktorým sa poľahky dostanú aj mladší používatelia. TikTok predstavuje tiež bezpečnostné riziko. Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá sociálnu sieť vlastní, totiž vyvoláva u európskych a amerických zákonodarcov obavy z možného zdieľania citlivých dát o používateľoch TikToku s čínskou vládou. Ide napríklad o informácie o polohe alebo biometrických identifikátoroch.

V dôsledku toho bola platforma napríklad zakázaná v Indii v roku 2020. Viaceré štáty, vrátane Austrálie, Kanady alebo Spojeného kráľovstva, navyše nepovoľujú svojim vládnym zamestnancom používať aplikáciu TikTok na služobných zariadeniach. Rovnaký zákaz platí aj pre zamestnancov Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej rady. V marci 2024 navyše americkí poslanci odhlasovali zákon, podľa ktorého musí firma ByteDance buď predať svoj podiel americkej spoločnosti, alebo bude čeliť plošnému zákazu v USA. 

V Kolumbii však majú ešte jeden problém, ktorý sa týka tejto populárnej platformy. Na sociálnej sieti TikTok začali byť aktívni kolumbijskí rebeli, ktorí ju využívajú na regrutovanie mladistvých do svojich radov.

V roku 1964 povstali proti kolumbijskej vláde marxistické Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Krajinu tak viac ako päťdesiat rokov sužovala občianska vojna. Konflikt si vyžiadal okolo 260-tisíc obetí. Zároveň ide o jeden z najdlhšie trvajúcich ozbrojených sporov na svete. V roku 2016 bola napokon podpísaná mierová dohoda medzi vládou a povstalcami z FARC.

Niektorí členovia FARC s ňou však nesúhlasili a založili si vlastné guerillové skupiny. Boje tak preto aj naďalej pokračujú. Kolumbijskí prezident Gustavo Petro momentálne rokuje s niekoľkými povstaleckými skupinami a snaží sa nepokoje raz a navždy ukončiť. Humanitárna situácia v krajine sa totiž podľa najnovších informácií výrazne zhoršila.

„Ozbrojení influenceri“

Videá s chytľavými pesničkami, revolučné heslá a zábery na polia koky. Aj takto vyzerá obsah zdieľaný kolumbijskými rebelmi z guerillovej skupiny Estado Mayor Central (EMC). Ide o jednu z frakcií, ktorej príslušníci sa odtrhli od FARC.

Momentálne sa počet príslušníkov EMC odhaduje na 3,5-tisíc. FARC mal počas svojej vrcholnej éry okolo 20-tisíc členov. Guerillové skupiny získavajú financie najmä z obchodu s drogami a udržiavaním si kontroly nad poľnohospodárskymi oblasťami krajiny. 

Britské médium BBC identifikovalo 50 TikTok účtov, ktoré povstalcov propagujú. Niektoré z nich boli už medzičasom odstránené, no ďalšie pribudli.

Učiteľka, ktorá chcela zostať v anonymite, pre BBC povedala, že kým kedysi sa sympatie ku guerillovým skupinám nevyjadrovali na verejnosti, dnes je to úplne znormalizované. Týka sa to aj žiakov v školách. Často sa vraj stane, že príde do triedy a vidí deti maľovať na tabuľu revolučné symboly alebo tancovať na revolučné piesne.

Podľa jej slov stačí, ak s TikTok videami, v ktorých figurujú rebeli, príde jeden žiak a ďalší ich po chvíli sledujú tiež. Neraz sa vyučujúcej stalo, že dieťa prestala vídať v škole a o pár dní sa objavilo na videách s rebelmi ako jeden z nich.

Povstalci na videách glorifikujú svoj životný štýl. Mladým ľuďom ho propagujú ako život, v ktorom môžu mať veľa šperkov, peňazí, žien a áut. Samozrejme, nástrahy spojené s členstvom v povstaleckej skupine účty zámerne nespomínajú.

Clement Roux, výskumník pre Center for Media Analysis (CARISM), kolumbijských povstalcov opisuje ako ozbrojených influencerov, ktorí si fotia selfie počas konfliktov.

Mladistvým ponúkajú miesto, kam môžu patriť

Rebeli pri regrutácii využívajú taktiež naratív sociálnej nespravodlivosti v kolumbijskej spoločnosti. Medzi obyvateľmi Kolumbie je totiž možné badať najväčšiu sociálnu nerovnosť spomedzi všetkých štátov Latinskej Ameriky. Pre mladých ľudí z vidieckych oblastí predstavuje teda životný štýl, ktorým sa guerillové skupiny prezentujú, lepšiu budúcnosť. 

Obdobné skupiny majú však v rukách ešte jedno eso. Je ním vytváranie pocitu spolupatričnosti. Mnohí z naverbovaných ľudí sa totiž stali povstalcami, aby unikli pred domácim násilím. Naopak guerillové skupiny sa už odjakživa snažili vytvoriť dojem, že členovia jednej skupiny vytvárajú jednu rodinu.Mladých ľudí, ktorí si vo svete nenašli svoje miesto, teda môže takéto dobrodružstvo prirodzene lákať. Členovia povstaleckých skupín preto zdieľajú spoločné príspevky a točia videá, kde je vidieť, ako spolu jazdia na koňoch alebo sa brodia riekou.

Podľa Úradu kolumbijského ombudsmana bolo v roku 2023 guerillovými skupinami naverbovaných 184 mladých ľudí. V prvej polovici roku 2024 išlo o 159 ľudí. Všetko sú to osoby mladšie ako 18 rokov. Úrad však varuje, že ide len o oficiálne čísla a v skutočnosti ich môže byť oveľa viac.

Sebastián Martínez, člen EMC, odmieta, že by existovala podobná propaganda za účel’om verbovania mladistvých. Hoci priznáva, žz času na čas sa veci vymknú spod kontroly, tvrdí, že skupina sa snaží takéto incidenty regulovať.
Kolumbia sa dlhodobo trápi s verbovaním mladistvých do povstaleckých skupín. Nástup sociálnych sietí však situáciu ešte zhoršil. Príspevky rebelov sú pre mladých používateľov TikToku ľahko dostupné, a tak majú tieto skupiny obrovský dosah. TikTok navyše nestíha dostatočne rýchlo odstraňovať nevhodný obsah a zároveň čeliť stále novým a novým príspevkom.

Autorkou článku je Dominika Dragúňová. Text bol pôvodne publikovaný na webe infosecurity.sk.

Článok vyjadruje názor autora a nemusí sa zhodovať s názorom redakcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *