Oshkosh JLTV. Zdroj: Oshkosh
Krátke správy

Kaliňák chce okrem Oshkosh JLTV kúpiť ďalšie ľahké obrnené vozidlá

Slovensko vlani objednalo 160 amerických ľahkých obrnených vozidiel Oshkosh JLTV, ktoré majú byť zaplatené z vládneho grantu Spojených štátov. Súčasný minister obrany Robert Kaliňák túto objednávku kritizoval, no nezrušil ju. Teraz by chcel kúpiť ďalšie ľahké obrnené vozidlá, no tentoraz od domácich výrobcov.

Podľa Denníka N Kaliňák odsúhlasil testovanie troch vozidiel, z ktorých by sa potom vybral vhodný typ. Malo by ísť o Patriot českej skupiny CSG, Gerlach od firmy Zetor a Hron od výrobcu DefTech z Vlkanovej. Narozdiel od vozidiel Oshkosh JLTV su však všetky tri vo vyššej hmotnostnej kategórii. Armáda by chcela 400 kusov.

V čase potreby konsolidačných opatrení je však osud takéhoto programu nanajvýš otázny. Kaliňák už dostal súhlas na nákup protivzdušných systémov Barak a nákladných vozidiel z Česka. Bude tiež stavať vojenskú nemocnicu v Prešove. Rád by nakúpil aj nové húfnice BIA, ďalšie štyri stíhačky F-16 a zvažujú sa aj nové tanky. Ak celý štát má prijímať úsporné opatrenia, budú sa musieť aj tieto plány zredukovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *