Výstava fotografií zachytávajúcich odchod sovietskych vojsk z územia Česko-Slovenska. Zdroj foto: Mier Ukrajine
Historky z histórieKrátke správy

August 1968: Pred 56 rokmi začala okupácia Československa

Dnes si pripomíname 56. výročie od vypuknutia invázie vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Najväčšia ozbrojená akcia v Európe od konca druhej svetovej vojny ukončila demokratizáciu socialistického režimu, tzv. Pražskú jar. Od roku 2021 si 21. august pripomíname ako pamätný deň obetí okupácie.

Operácie Dunaj sa zúčastnilo 27 bojových divízií spolu s vojenskou letkou zo Sovietskeho zväzu a satelitných štátov – Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska. Sovietsky generál Ivan Grigorjevič Pavlovskij viedol intervenciu v počte cca 700-tisíc vojakov, 6300 tankov a 800 lietadiel. Na území ČSSR rozmiestnili aj delostrelectvo a rakety.

Výmenou vedenia KSČ na čele s Alexandrom Dubčekom sa začalo obdobie normalizácie a okupačným silám padlo do roku 1991 za obeť 406 ľudí. Dnes sa okrem iných pietnych zhromaždení konala aj výstava fotografií na Námestí SNP v Bratislave, ktorá zachytáva odchod sovietskych jednotiek z územia Česko-Slovenska. Udalosť zorganizovalo občianske združenie Mier Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *