Obrnené transportéry Patria 6x6 na vojenskej základni Ādaži. Zdroj: Ministerstvo obrany Lotyšska
Krátke správyModernizácia

Nová éra pre Lotyšsko: vlastná produkcia vozidiel Patria 6×6

Národné ozbrojené sily Lotyšska slávnostne prevzali prvé obrnené transportéry Patria 6×6 domácej výroby. Doteraz ich má Lotyšsko vo výzbroji približne 100 a ďalších 200 chce ešte objednať. Prvé vozidlá prevzalo v roku 2021.

Fabrika v meste Valmiera ročne vyrobí 30 kusov Patria 6×6 v rámci programu Systém spoločných obrnených vozidiel (CAVS). Okrem Lotyšska sú do tohto medzinárodného projektu spoločnosti Patria zapojené aj Fínsko, Švédsko a Nemecko. Domáca výroba zníži závislosť od dovozu zahraničných komponentov.

Transportéry zvýšia bojaschopnosť armády a prispejú k modernizácii zbrojného priemyslu Lotyšska. Patria 6×6 slúži najmä na prepravu vojakov a prieskum. Posádku tvoria 2-3 ľudia a kapacita vozidla je 8-10 pasažierov. Maximálna rýchlosť transportéra je 100 km/h a poskytuje ochranu STANAG na úrovni 4.

One thought on “Nová éra pre Lotyšsko: vlastná produkcia vozidiel Patria 6×6

  • Tieto vozidlá by sa hodili do OSSR pre mobilitu vojakov teritoriálnej obrany . Napríklad záložákov. Na kontrolné stanovištia, patroly.Tiež vedia plávať, takže sú použiteľné aj vrámci IZS.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *