Video údajne z Ukrajiny zachytáva typickú siluetu F-16. Zdroj: X
Ukrajina sa bráni

Stíhačky F-16 už dorazili na Ukrajinu

Najprv sa na sociálnej sieti objavilo video, ktoré zachytáva charakteristickú siluetu F-16 počas letu nízko nad zemou. Video malo vzniknúť „niekde na Ukrajine“. Dnes už aj agentúry AP a Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje informovali, že stíhačky F-16 už sú na Ukajine.

Kyjev to oficiálne zatiaľ nepotvrdil, ale to nie je nič prekvapujúce. Kým predtým Ukrajinci informovali o väčšine západných zbraní, aby motivovali k dodávkam aj iné štáty, od minulého leta sa situácia zmenila. Napríklad o prítomnosti rakiet ATACMS sa Rusi dozvedeli až vtedy, keď im padali na letiská. A tak je to odvtedy aj s inými zbraňami.

Zatiaľ nie je známe, koľko F-16 sa na Ukrajinu už presunulo. Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko jej pred rokom sľúbili dodať dokopy okolo osemdesiat lietadiel. Väčšina z nich však dorazí až oveľa neskôr. Hlavným limitujúcim faktorom je výcvik ukrajinských pilotov a ich jazykové znalosti. Udáva sa, že doposiaľ výcvik dokončila len malá skupina (šesť až dvanásť) letcov. Ukrajina preto v prvej várke určite nedostane viac ako 20 amerických stíhačiek.

Všetky by mali byť vo verzii F-16AM Block 20 MLU. Na rozdiel od nových slovenských F-16C Block 70 ide o pomerne staré stroje z 80. rokov minulého storočia. Písmená AM však značia, že prešli modernizáciou a MLU zas znamená, že dostali Mid Life Upgrade, čiže boli vylepšené v strede životnosti. Ich kokpit a prístrojové vybavenie bolo vylepšené na štandard verzie Block 50.

Prvé F-16 sa nedávno objavili aj na Slovensku. Naše verzie sú modernejšie ako tie ukrajinské.
Zdroj: OS SR

Posledný rok, kým sa ukrajinskí piloti a pozemný personál školili na F-16, nezaháľali ani darcovské štáty. Podľa niektorých správ prešli lietadlá ďalšou modernizáciou, pri ktorej mal byť vylepšený najmä radar. USA pre ne tiež sľúbili dodať najnovšiu výzbroj v podobe rakiet AIM-120C proti vzdušným cieľom a rakiet AIM-9X Sidewinder krátkeho dosahu. Tie dopĺňajú rakety AGM-88 proti radarom a navádzané bomby proti pozemným cieľom.

Washington Post píše, že ukrajinské F-16 sa spočiatku budú držať v tyle a posilnia protivzdušnú obranu. To však môže byť zámerná dezinformácia. Takéto nasadenie F-16 by totiž bolo plytvaním ich potenciálom. Pri všetkej dostupnej munícii proti pozemným cieľom môžu posilniť bombardovanie ruských pozícií na frontovej línii. Môžu tiež zasahovať proti lietadlám Su-25 a vrtuľníkom, ktoré Rusi na fronte používajú.

S najväčšou pravdepodobnosťou však zatiaľ nezabránia ruským útokom kĺzavými bombami. Tu sa od minulého leta situácia zmenila a aktuálne sú Rusi schopní ich vypúšťať zo vzdialenosti okolo 70 km od frontu. Ak by ich chceli F-16 zasiahnuť, museli by sa príliš vystaviť ruskej protivzdušnej obrane. A hoci majú F-16 v porovnaní s MiG-29 a Su-27 oveľa lepšie prostriedky rádioelektronického boja a klamné ciele, toto by bolo príliš nebezpečné aj pre ne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *