Príslušníci chorvátskych pozemných síl. Zdroj: Wiki Commons
Krátke správy

Ďalšia európska krajina zvažuje návrat brannej povinnosti

Vláda v Záhrebe uvažuje o obnovení povinnej vojenskej služby, pričom prví branci by mohli byť odvedení na výcvik už v roku 2025. Minister obrany Ivan Anušič prvýkrát pripustil realizáciu tohto plánu v júni. Podľa neho musia reagovať na nestabilnú geopolitickú situáciu, ktorá ovplyvňuje aj bezpečnosť Chorvátska.

Chorvátsko oficiálne zrušilo brannú povinnosť v roku 2008, rok pred vstupom do Severoatlantickej aliancie, aby sa zameralo na profesionalizáciu armády. Nový systém by vyžadoval, aby 18-tisíc mladých mužov každoročne absolvovalo trojmesačný výcvik. Proti tomuto návrhu už vznikla petícia Centra pre ekonomické vzdelávanie, ktorú podpísali tisíce Chorvátov.

Ruská agresia na Ukrajine prinútila aj ďalšie európske krajiny prehodnotiť potrebu brannej povinnosti. Chorvátsko by nasledovalo príklad škandinávskych a pobaltských krajín. Lotyšsko obnovilo povinnú vojenskú službu na začiatku roka 2024 a pripojilo sa k susednému Estónsku a Litve. Nórsko a Švédsko ďalej plánujú zvýšiť počet odvedených brancov ročne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *