Českí vojaci sa už boli so systémom Spyder zoznámiť v Izraeli. Zdroj: 25. plrp AČR
ModernizáciaVojenská technika

České nebo ochráni izraelský Spyder

Podľa informácií na sociálnych sieťach dorazili do českého Vojenského technického ústavu (VTÚ) prvé časti protivzdušného systému Spyder izraelskej výroby. Česko v roku 2021 objednalo štyri batérie, ktoré majú nahradiť staré systémy 2K12 Kub sovietskej výroby.

Systém Spyder vyvinula firma Rafael v spolupráci s IAI. Spočiatku existoval vo verzii SR (krátky dolet) a MR (stredný dolet). Spyder-SR používa odpaľovacie zariadenie v šikmej polohe a má dosah 15 km do diaľky a 9 km do výšky. Spyder-MR vypúšťa rakety z vertikálneho odpaľovacieho zariadenia a má dosah 35 km do diaľky a 16 km do výšky.

Obe verzie používajú rakety Python-5 s infračerveným a elektro-optickým navádzaním a Derby s aktívnym radarovým navádzaním. Rozdiel je v tom, že pri verzii s dlhším doletom raketa používa aj prídavný stupeň. Neskôr sa objavila aj verzia Spyder-LR (dlhý dolet) s dosahom až 80 km do diaľky.

Česko by malo všetky štyri batérie obdržať do roku 2026. Ich hlavným používateľom bude 25. protilietadlový raketový pluk v Strakoniciach, konkrétne jeho 251. protilietadlový raketový oddiel. Ten má v súčasnosti vo výzbroji štyri batérie systému Kub.

Každá z českých batérií systému Spyder bude mať radar, nabíjacie vozidlo, systém velenia a riadenia paľby, a štyri odpaľovacie zariadenia. Všetky prvky systému budú na podvozkoch 8×8 Tatra 815 radu 7, ktoré sú štandardne používané v Armáde ČR.

Českí vojaci sa už boli so systémom Spyder zoznámiť v Izraeli.
Zdroj: 25. plrp AČR

Zo štyroch odpaľovacích zariadení bude jedno vo verzii SR s krátkym doletom a tri budú s dlhším doletom. Pôvodne mali byť tieto tri zvyšné odpaľovacie zariadenia vo verzii MR, Česko však rok po podpise zmluvy začalo rokovania aj o dodatočnom obstaraní verzie LR s dlhým doletom. Batérie teda budú kombinovať verzie SR, MR aj LR a Spyder tak bude tvoriť najvyššiu úroveň protivzdušnej obrany nášho západného suseda.

Českí vojaci z 251. protilietadlového raketového oddielu už boli v Izraeli, kde sa so systémom Spyder zoznámili. V druhej polovici tohto roka bude nasledovať školenie českých inštruktorov, ktorí sa stanú nositeľmi know-how a budú cvičiť ďalších vojakov. Armáda ČR ráta s tým, že tento systém bude používať najmenej 20 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *