Slovenská stíhačka F-16 na Morrisovej základni leteckej národnej gardy v Tucsone v Arizone. Zdroj: U.S. Air National Guard
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

Takýto pohľad je možný zatiaľ len v USA, už v pondelok budú naše F-16 aj na Slovensku

Naše stíhačky F-16 aj so slovenskými výsostnými znakmi už nejaký čas lietajú na americkom nebi. V pondelok sa takýto pohľad prvýkrát naskytne aj na Slovensku. Na základni Malacky-Kuchyňa 22. júla večer pristanú prvé dve slovenské F-16.

Predpokladaný prílet je o 20.10 hod., kedy by mali F-16 vykonať nízky prelet ponad dráhu letiska. Po pristátí o 20.25 symbolicky prejdú popod slávobránu. O 21.00 sa uskutoční slávnostný ceremoniál odovzdania lietadiel F-16.

Prílet prvej slovenskej stíhačky F-16 na Morrisovu základni leteckej národnej gardy v Tucsone v Arizone 13. júna 2024.
Zdroj: U.S. Air National Guard

Prvé lietadlá F-16 sme mali prevziať už niekedy na prelome rokov 2022 a 2023. Ich výroba sa však dostala do sklzu. Nemeškajú však len stíhačky, ale aj príprava základne pre ne. Doposiaľ vyrobené stroje preto zostávali v USA. Tie, ktoré teraz priletia na Slovensko, budú pôsobiť z letiska Kuchyňa. Či sa neskôr presunú na Sliač, je otázkou budúcnosti.

Príslušník 162. krídla navádza na odstavnú plochu slovenskú stíhačka F-16 na Morrisovej základni leteckej národnej gardy v Tucsone v Arizone.
Zdroj: U.S. Air National Guard

Aj v USA však lietajú so slovenskými znakmi, ktoré dostávajú priamo počas výroby. A aj tam naďalej budú pôsobiť. Minulý mesiac sa presunuli na Morrisovu základňu leteckej národnej gardy v Tucsone v štáte Arizona. Tam podľa dohody so slovenskou stranou môže pôsobiť až deväť našich F-16.

Prílet prvej slovenskej stíhačky F-16 na Morrisovu základni leteckej národnej gardy v Tucsone v Arizone 13. júna 2024.
Zdroj: U.S. Air National Guard

Na tejto základni už predtým dva roky prebiehal výcvik našich pilotov. Zastrešovalo ho 162. krídlo arizonskej leteckej národnej gardy, ktoré zatiaľ vycvičilo 11 Slovákov. Predtým lietali na amerických F-16, ďalší piloti už budú trénovať na našich lietadlách.

Personál 162. krídla sa stará o slovenskú stíhačku F-16 na Morrisovej základni leteckej národnej gardy v Tucsone v Arizone.
Zdroj: U.S. Air National Guard

Slovensko si v roku 2018 objednalo spolu 14 lietadiel F-16 Block 70, z toho 12 jednomiestnych a dve dvojmiestne. Posledné z nich by mali vyrobiť v roku 2025. Z Morrisovej leteckej základne môžu slovenské stroje operovať do roku 2026.

Prvý let slovenskej stíhačky F-16 Block 70 s číslom 1001 sa uskutočnil 29. septembra 2023 na továrenskom letisku v Greenville v Južnej Karolíne.
Zdroj: Lockheed Martin

Mimochodom, na tejto základni vycvičilo 162. krídlo celý rad pilotov F-16 a príslušníkov pozemného personálu z desiatok krajín. Cvičili sa tu napríklad letci z Poľska, Talianska, Holandska, Taiwanu, Izraela, Singapuru či Iraku. Zároveň so Slovákmi tu prebiehal aj výcvik ukrajinských pilotov.

Keď v pondelok pristanú v Kuchyni dve slovenské F-16, budú to prvé novovyrobené stroje so schopnosťami Block 70 v celej Európe.

Prvý slovenský dvojmiestny stroj F-16 Block 70 s číslom 1101.
Zdroj: Lockheed Martin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *