Slovensko má vo výzbroji 15 tankov Leopard 2A4. Zdroj: Futurearmy.sk
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SRVojenská technika

Aké tanky by mohlo Slovensko kúpiť?

V prvej časti článku sme sa zaoberali tým, koľko tankov chce Slovensko kúpiť a aké typy používajú naši susedia, ktorí sú spolu s nami v NATO. V dnešnom voľnom pokračovaní sa pozrieme na to, z akých hlavných bojových tankov si môžu Ozbrojené sily SR vyberať.

Ministerstvo obrany SR potvrdilo iba to, že „aktuálne prebieha interná analýza trhu a možných spôsobov akvizície“, Výberový proces ešte nebol vyhlásený, preto rezort nechce detaily nijak komentovať. Z neoficiálnych informácií sa však zdá, že do roku 2030 by sme chceli získať 104 nových tankov, ktoré by sa rozdelili medzi dva tankové prápory. O konkrétnom type, ktorý kúpime, by sa malo rozhodnúť najneskôr v roku 2025.

Tieto údaje sú veľmi dôležité, pretože z výberového procesu eliminujú viaceré nové typy, ktoré sa ešte len vyvíjajú a ich dodanie určite nebude možné do roku 2030. Poďme však po poriadku.

Na sto percent môžeme vylúčiť ruskú konštrukčnú školu. Stále síce používame 30 tankov T-72, tie sú však za zenitom. A ich náhrada určite nebude z Ruska. To nás jednak považuje za nepriateľský štát a tiež má v súvislosti s vojnou na Ukrajine čo robiť, aby nahrádzalo vlastné straty. Ostatne, India by vedela o ruskej spoľahlivosti rozprávať. Indické tanky T-90S, ktoré poslali do ruského závodu na modernizáciu, skončili na fronte na Ukrajine.

Challenger 3 to asi nebude

Na 99 percent môžeme vylúčiť aj britský tank Challenger 3. Jeho vývoj síce dokončujú, ale žiadne nové podvozky nevzniknú. Použijú sa staré podvozky tankov Challenger 2, ktoré dostanú nové veže. To vopred vylučuje akýkoľvek export, takýmto spôsobom Briti pokryjú iba potreby vlastných ozbrojených síl. Vznikne spolu 148 tankov, ktoré vstúpia do služby v roku 2025.

Challenger 3 vzniká kombináciou podvozkov tankov Challenger 2 a nových veží.
Zdroj: MoD

Najvýraznejšou zmenou je náhrada kanónu L30A1 s vývrtom novým delom L55A1 s hladkou hlavňou. Kaliber ostáva rovnaký – 120 mm. Zmena umožní používať rovnakú muníciu, akú vyvíja Rheinmetall pre nové verzie tanku Leopard 2. Doteraz boli britskí tankisti nútení používať odlišné granáty, čo pri spoločných operáciách NATO mohlo spôsobovať logistické problémy.

Pôvodne sa uvažovalo aj o novom kanóne Rheinmetall kalibru 130 mm, ten by si ale vyžadoval väčšiu vežu. Tá už beztak dosť narástla, pretože do nej bolo potrebné integrovať systém aktívnej ochrany. Bez neho sa žiadny moderný tank nezaobíde.

Leopard 2A8 je favoritom

Systém aktívnej ochrany pribudol aj na novom tanku Leopard 2A8. Jeho radary a vrhače projektilov sú po dvoch na každom boku veže vpredu a vzadu. Ide o izraelský systém Trophy. Ochrana tanku sa môže prispôsobovať tomu, či sa pohybuje v prostredí s nízkym odporom nepriateľa, alebo naopak, napríklad na mestskom bojisku, kde je ohrozený z viacerých stranách. Má modulárny prídavný pancier, ktorý môže poskytovať zosilnenú ochranu len spredu alebo zo všetkých strán.

Leopard 2A8 na veľtrhu IDEB 2024.
Zdroj: Futurearmy.sk

Tento nemecký tank, ktorého vývoj sa práve dokončuje, je jedným z horúcich kandidátov. Nemecká vláda ponúka záujemcom spoločný nákup, čo znamená výhodnejšiu cenu. Vybralo si ho aj susedné Česko. Maďarsko zas používa podobnú verziu Leopard 2A7+. Záujem o jeho nákup má aj Taliansko, Holandsko a Litva.

Susedné štáty sme v predchádzajúcej časti článku nespomínali len tak. Spoločný nákup s niektorým z nich by mohol priniesť ďalšie výhody, ak by sa podarili dohodnúť napríklad spoločné objednávky munície alebo náhradných dielov, prípadne spoločný opravárenský závod. Spomínali sme, že Česko si vybralo Leopard 2A8, no u ostatných susedov je situácia odlišná.

Osvedčený Abrams

Poľsko sa aktuálne sústreďuje na nákupy amerických tankov Abrams a kórejských K2 Black Panther. V týchto dňoch Poľsko prevzalo posledné zo 116 objednaných starších strojov vo verzii M1A1, ktoré chce modernizovať na verziu M1A2 SEPv3. Ďalších 250 Abramsov M1A2 SEPv3 dodajú Poľsku v rokoch 2025 až 2026.

Poľské tanky Abrams.
Zdroj: U.S. Army

Abramsy sú dlhodobo osvedčené a neustále vylepšované. Používajú rovnaký kanón kalibru 120 mm ako Leopardy 2. Na rozdiel od nemeckých tankov však používajú aj muníciu z ochudobneného uránu, ktorá má vyššiu účinnosť proti obrneným cieľom. Verzia M1A2 SEPv3 má zvýšený výkon a pomocnú jednotku na dodávku elektrickej energie pre náročnejšie elektronické systémy. Vylepšený je aj pancier, najmä čelo veže. Tank tiež dostal izraelský systém aktívnej ochrany Trophy.

Abramsy sa líšia aj pohonom. Kým väčšina ostatných tankov má klasické dieselové motory, americké stroje majú plynovú turbínu. Tá poskytuje napríklad lepšie zrýchlenie, no má aj vyššiu spotrebu paliva. Abramsy majú vrstvu ochudobneného uránu aj vo svojom kompozitnom pancieri. Ak by sme sa však rozhodli pre ich nákup, pancier by mal iné zloženie. Jeho export nie je povolený a USA ho (na rozdiel od munície s týmto kovom) nedodávajú ani najbližším spojencom.

Kórejský žolík

K2 Black Panther, ktorý vyrába spoločnosť Hyundai Rotem, je popri Abramsoch a Leopardoch 2, posledným z trojice tankov, ktoré sa masovo produkujú a mohli by teda ihneď prichádzať do úvahy pre slovenské potreby. Často sa spomína, že ich kanón kalibru 120 mm sa vyrába v licencii spoločnosti Rheinmetall. Všetky tri tanky by tak mali rovnakú výzbroj. Spomínané tvrdenie však nie je pravdivé, kanón si Kórejci vyvinuli sami. Samozrejmosťou je, ako pri všetkých moderných tankoch, systém aktívnej ochrany.

K2 Black Panther v poľských službách.
Zdroj: U.S. Army National Guard

Výhodou juhokórejskej ponuky môže byť zvýšená ochota poskytnúť transfer technológií. V prípade Poľska napríklad Južná Kórea dodá iba 180 z tisícky plánovaných kusov. Zvyšných 820 si Poliaci vyrobia v licencii sami, pričom táto výroba sa má u nich začať v roku 2026.

Panther opäť na scéne

Teraz sa už dostávame do menej prebádaných vôd. Tank KF51 Panther prišiel v roku 2022 ako blesk z jasného neba. Ide o súkromnú iniciatívu firmy Rheinmetall, ktorá ale už stihla zaujať niektoré štáty. Konkrétny záujem má Ukrajina a tiež náš južný sused.

Maďarsko si objednalo 44 tankov Leopard 2A7+, z ktorých 13 už prevzalo. Na výcvik používa 12 starších Leopardov 2A4, ktoré máme aj my (15 ks) a Česko (14 ks). Tento rok však oznámilo, že chce spustiť aj domácu výrobu nemeckých tankov KF51.

Problém nového Panthera je, že ešte nemá definitívnu podobu. Rheinmetall ho pred dvoma rokmi predstavil na podvozku Leopard 2 s novou vežou s kanónom kalibru 130 mm, ktorý sľubuje väčšiu prieraznosť. V Maďarsku by sa však vyrábal s iným podvozkom a s kanónom kalibru 120 mm.

Práve spolupráca s Budapešťou má nemeckej firme pomôcť dotiahnuť Panthera do sériovej podoby.Je však málo pravdepodobné, že by Slovensko na toto chcelo čakať. Navyše, na Eurosatory 2024 sa objavila ďalšia možná podoba tohto tanku.

Štvorica z Eurosatory

Na veľtrhu v Paríži sa prezentovali hneď štyri nové tanky. Vo všetkých prípadoch však išlo o akési technologické vzorky, ktoré slúžia na overovanie správnosti ďalšieho vývoja a v prípadnej sériovej podobe sa objavia len niektoré ich prvky. Pravdepodobnosť, že by si Slovensko vybralo niektorý z nich, je mizivá, hoci ponúkajú do budúcna technologické výhody. Neoficiálne termíny spomínané v úvode, však nemôžu splniť ani zďaleka.

Premiéra KF51-U s bezposádkovou vežou CUT na Eurosatory 2024.
Zdroj: Rheinmetall

Ako prvý z tejto štvorice si predstavíme už spomínaný Panther. Spoločnosť Rheinmetall ukázala bezposádkovú vežu CUT (Concept Uncrewed Turret) pre hlavný bojový tank novej generácie KF51-U. Už samotný názov jasne uvádza, že ide zatiaľ len o koncept. Veža CUT má kanón kalibru 130 mm s automatickým nabíjačom. V zadnej časti veže sú dva zásobníky, v ktorých je spolu 25 granátov. Vedľa kanóna je koaxiálny guľomet kalibru 12,7 mm.

Posádka je trojčlenná a umiestnená v korbe tanku pred vežou. Zaujímavé je, že veliteľ tanku ovláda vlastnú vežičku, v ktorej sú jednak prístroje na sledovanie okolia, ale aj guľomet kalibru 7,62 mm určený na boj s malými dronmi. Tie sa totiž ukazujú byť vážnym problémom a systémy aktívnej ochrany sú určené najmä na boj s raketami, s dronmi útočiacimi zhora majú problémy.

Budúci francúzsko-nemecký systém

Ďalšie tri tanky z Eurosatory 2024 možno za technologické demonštrátory označiť úplne bez ostychu. Prezentovali ich totiž firmy, ktoré sa podieľajú na vývoji nového francúzsko-nemeckého tanku. Výroba vozidiel MGCS (Main Ground Combat System – Hlavný pozemný bojový systém) sa má začať v roku 2035.

Pôjde o celý rad vozidiel rôznych hmotnostných kategórií, ktoré sa budú navzájom dopĺňať. Jednotlivé prvky si firmy Nexter Systems, Kraus-Maffei Wegmann a Rheinmetall overujú na základe jestvujúcich tankov Leclerc a Leopard 2.

Francúzsky výrobca tak predstavil tank Leclerc Evolution. Tento koncept má vežu s nízkym profilom a kanónom kalibru 120 mm. V prípade potreby však môže dostať aj väčšie kalibre až do 140 mm. Leclerc Evolution sa prispôsobuje moderným taktickým situáciám, ktoré kladú veľkú záťaž na posádku. Preto má vytvorenú pozíciu pre zástupcu veliteľa, ktorého úlohou je ovládať bezpilotné prostriedky a rozsiahly systém senzorov tanku.

Koncept Leopard 2 A-RC 3.0.
Zdroj: KNDS

Nemeckí partneri zas predstavili koncept Leopard 2 A-RC 3.0. Ten má zvýšenú ochranu posádky tým, že všetci jej traja členovia sú umiestnení v korbe vozidla. Veža môže niesť delá rôzneho kalibru (120 až 140 mm) s rýchlosťou streľby až tri rany za 10 sekúnd. Vozidlo má integrované bezpilotné prostriedky, môže niesť protitankové rakety a okrem hlavného kanóna aj modul s 30 mm kanónom na boj proti dronom.

Okrem toho Kraus-Maffei Wegmann predstavil tank EMBT ADT 140 s kanónom kalibru 140 mm a novým francúzskym systémom aktívnej ochrany PROMETEUS.

Samozrejme, vo svete existuje aj veľa iných tankov, ktoré vyrába napríklad Čína. V Turecku zas vyvinuli vlastný stroj Altay na základe juhokórejského K2 Black Panther. Ide však o príliš veľkú exotiku, ktorá pri slovenskom výbere asi nezohrá rolu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *