Vizualizácia stíhačky Tempest. Zdroj: BAE Systems
Krátke správy

Japonsko povolilo export nových stíhačiek

V súčasnom turbulentnom svete sa aj Japonsko čoraz viac odkláňa od pacifistickej politiky, ktorú zaviedlo po druhej svetovej vojne. Najnovším krokom je povolenie exportu nových stíhačiek, ktorý tento týždeň schválila japonská vláda. Tokio je tiež rozhodnuté zdvojnásobiť do roku 2027 svoje výdavky na obranu. Ako dôvod pri tom menovalo Čínu a Severnú Kóreu.

Nové stíhačky Tempest vyvíja Japonsko spolu s Veľkou Britániou a Talianskom. Ide o stroje šiestej generácie. Tokio sa ku projektu pridalo v decembri 2022. Japonský kabinet teraz uvoľnil prísne exportné pravidlá tak, aby stíhačky bolo možné v budúcnosti predať krajinám, s ktorými má Tokio obranné zmluvy, a v ktorých neprebieha vojnový konflikt. Každý predaj bude osobitne podliehať schváleniu vládou.

Výroba novej stíhačky Tempest by sa mala rozbehnúť v roku 2030 a do služby ju chcú zaradiť okolo roku 2035. Nie je to jediná stíhačka šiestej generácie, ktorú v Európe vyvíjajú. Na ďalšom projekte pracujú spoločne Nemecko, Francúzsko a Španielsko. Toto lietadlo by sa malo do služby dostať v rokoch 2035 až 2040.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *