Vrtuľník UH-60M Black Hawk. Zdroj: US Army
Krátke správy

Chorvátsko posilňuje svoje letectvo

Chorvátsko získa ďalších osem vrtuľníkov UH-60M Black Hawk americkej výroby. Podľa dohody zaplatia Spojené štáty 51 percent hodnoty kontraktu, ktorá je okolo 500 miliónov dolárov. Chorvátsko uhradí zvyšnú sumu v rokoch 2025 až 2027. Nákup vrtuľníkov a súvisiaceho vybavenia a služieb by tak mal Záhreb stáť 274 miliónov dolárov. Stroje by mali byť dodané do roku 2028.

Chorvátsko už používa štyri stroje UH-60M. Ich celkový počet sa tak zvýši na dvanásť. Chorvátsko v posledných rokoch výrazne modernizuje svoje letecké sily. Minulý mesiac prevzalo už šiestu z dvanástich objednaných stíhačiek Rafale. V tomto prípade ide o používané stroje, ktoré francúzske letectvo vyradilo ako nadbytočné.

Chorvátske stíhačky Rafale.
Zdroj: MoD Croatia

Rovnakú verziu Black Hawkov používa aj Slovensko, vo výzbroji ich máme jedenásť. Objavili sa informácie, že Chorváti ich teraz kúpili dvakrát výhodnejšie ako Slovensko, nie je to však pravda – a to dokonca aj v prípade, že si odmyslíme fakt, že za Chorvátov polovicu zaplatia USA.

Prvých deväť UH-60M sme mali pôvodne kúpiť za cenu okolo 450 miliónov dolárov – aspoň taký bol prvý odhad americkej vlády, keď vypracovala ponuku. Nakoniec sa cenu podarilo znížiť na 261 miliónov dolárov. V roku 2015 sme ich objednali cez rovnaký americký vládny program Foreign Military Sales, ako teraz Chorváti. V uvedenej zníženej cene sme mali zahrnutý aj výcvik a dvojročnú logistickú podporu. Výrazné zníženie sumy však Slovensko dosiahlo na úkor toho, že helikoptéry boli prakticky holé. Úplne chýbala napríklad akákoľvek výzbroj.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *