Vizualizácia systému DE M-SHORAD v akcii. Zdroj: Raytheon
Krátke správy

Otestujú samohybný laserový systém proti dronom

Americká armáda vyslala na Blízky východ na testovanie v reálnych podmienkach štyri prototypy svojich systémov DE M-SHORAD. Skratka znamená Directed Energy Maneuver Short Range Air Defence, čo sa dá preložiť ako Pohyblivý systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu využívajúci smerovanú energiu. Pod týmto zložitým názvom sa skrýva laser s výkonom 50 kW namontovaný na osemkolesovom vozidle Stryker.

USA vyvíjajú tento systém od roku 2015. Testy na Blízkom východe sú potrebné, pretože prach v ovzduší môže negatívne ovplyvniť výkon a presnosť laserového lúča. Preto budú prototypy vystavené prostrediu s častými pieskovými búrkami.

Podobné systémy skúšajú Američania aj na lietadlách a lodiach. Laser s výkonom 60 kW na lodi pri testoch úspešne ničil vzdušné i námorné drony. Podobný systém by sa hodil aj na obranu pozemných vojsk. Nejde len o skúsenosti z Ukrajiny. Útokom dronov je sú na Blízkom východe vystavené aj americké základne a spojenec USA Izrael. Okrem bezpilotných prostriedkov všetkých kategórií by DE M-SHORAD mal byť schopný ničiť aj delostrelecké či mínometné granáty a rakety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *