Delostrelecká munícia. Zdroj: CSG Defence
Krátke správy

CSG chce vytvoriť spoločné podniky na výrobu munície na Ukrajine

Holding Czechoslovak Group chce s ukrajinskými štátnymi firmami vytvoriť spoločné podniky na výrobu delostreleckej munície a ťažkej techniky na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters o tom informoval zbrojár Michal Strnad, ktorý CSG ovláda. „Máme rozbehnuté rokovania o dvoch alebo troch projektoch na spoločné podniky. Dohodu pravdepodobne uzavrieme tento rok, potom potrvá dva až tri roky, kým spustíme výrobu. Ak budeme mať dohodu, presunieme technológie na rôzne kalibre a rôznu techniku,“ uviedol M. Strnad podľa Reuters.

Ukrajina tak dostane dôležité technológie a rozšíri kapacity štátnych zbrojoviek. Ako však bolo uvedené, nepôjde o okamžité riešenie nedostatku munície, ale o zvýšenie výrobných schopností v budúcnosti. Podľa M. Strnada pôjde o podobnú dohodu, akú uzavrel nemecký gigant Rheinmetall. Ten vo februári oznámil, že otvorí na Ukrajine spoločný podnik na výrobu munície kalibru 155 mm. Tú vyrába aj CSG.

Michal Strnad prevzal podnik v roku 2018 od svojho otca Jaroslava Strnada. Vojna na Ukrajine preň priniesla veľkú obchodnú príležitosť. Príjmy za rok 2022, čo je zatiaľ posledný rok s dostupnými údajmi, dosiahli miliardu eur. CSG napríklad upravovala a dodávala na Ukrajinu tanky T-72, ktoré pochádzali z tretích krajín a ich nákup financovali krajiny EÚ a NATO. Podľa M. Strnada takto dodali na Ukrajinu od začiatku vojny okolo 150 až 160 kusov pozemnej techniky. „Teraz to bude viac, pretože sme našli ďalší zdroj, takže aktuálne kupujeme ďalšie kusy, ktoré pre nich upravíme,“ dodal M. Strnad bez uvedenia ďalších podrobností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *