Tank M60T počas testov. Zdroj: Aselsan
Krátke správyVojenská technika

Turecko modernizuje svoje tanky M60T

Firma Aselsan tento mesiac odovzdala tureckým pozemným silám dva modernizované tanky M60T. Ide o prvú domácu modernizáciu týchto tankov. Zahŕňa systém riadenia streľby od firmy Aselsan, veliteľský, kontrolný, komunikačný a informačný systém STM Savunma a prídavný pancier od spoločnosti Roketsan.

Príbeh týchto tankov v Turecku je pomerne spletitý. Ide o americké stroje z čias studenej vojny. Turecko dostalo takmer tisíc M60 v rokoch 1992-94 výmenou za podporu USA v prvej vojne v Zálive. V roku 2002 podpísala Ankara zmluvu s izraelskou firmou IMI, na základe ktorej bolo v rokoch 2007 až 2009 modernizovaných 170 tankov na izraelskú verziu Sabra. Pôvodný kanón kalibru 105 mm bol nahradený novým 120 mm delom. Tanky dostali nové motory, prevodovky, prídavný pancier a nové elektrické ovládanie veže.

V Turecku tieto stroje nazvali M60T a vo výzbroji ich je aktuálne 166. Teraz dostávajú nové prístroje a elektronické systémy domácej výroby. Turecko má aj viac ako 600 pôvodných tankov M60A3, ktoré neprešli úpravami. Tie chce tiež modernizovať na štandard M60T.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *