Obrana a bezpečnosť

Na obrovských manévroch NATO sa zúčastní 90-tisíc vojakov

Začalo sa najväčšie cvičenie NATO od čias Studenej vojny. Manévre Steadfast Defender 2024 potrvajú až do konca mája a zúčastní sa na nich 90-tisíc vojakov zo všetkých 31 členských krajín a tiež zo Švédska.

Oficiálne sa cvičenie začína 31. januára. Z amerického prístavu Norfolk vo Virgínii však v stredu 24. januára vyplávala výsadková loď USS Gunston Hall (LSD 44) s vojakmi, čo sa považuje za prvý taktický krok celej akcie. Práve preprava jednotiek do Európy je totiž jednou zo súčastí cvičenia. Po americkej lodi vyrazí z Halifaxu v Novom Škótsku rovnakým smerom aj kanadské plavidlo HMCS Charlottetown. „Aliancia predvedie svoju schopnosť posilniť európsku oblasť transatlantickým pohybom síl zo Severnej Ameriky,“ povedal najvyšší veliteľ spojeneckých vojsk v Európe, generál Christopher Cavoli.

Výsadková loď USS Gunston Hall vezie vojakov na cvičenie z prístavu Norfolk.
Foto: NATO

Cvičenie má ukázať, že NATO je schopné niekoľko mesiacov vykonávať komplexné operácie na veľké vzdialenosti a za akéhokoľvek počasia. Bude prebiehať od ďalekého severu po juhovýchodnú Európu. Jednou z hlavných častí cvičenia bude presun jednotiek rýchlej reakcie do Poľska pre prípad jeho napadnutia. Ďalšími lokalitami, kde prebehnú významné manévre, sú pobaltské štáty, ktoré sa považujú za najohrozenejšiu časť aliancie, Nemecko, ktoré je logistickým centrom pre prichádzajúce posily a tiež štáty na hraniciach NATO ako Nórsko a Rumunsko.

Británia vyšle na cvičenie Steadfast Defender 2024 spolu 20-tisíc príslušníkov ozbrojených síl, z toho 16-tisíc vojakov a 2-tisíc námorníkov. Poľsko nasadí 15-tisíc vojakov, Nemecko 10-tisíc a Holandsko 5-tisíc. Na manévroch sa zúčastní viac ako 50 vojnových lodí, vyše 80 lietadiel a vrtuľníkov a 1 100 bojových vozidiel. Posledným cvičením porovnateľnej veľkosti bol Reforger v roku 1988, na ktorom sa zúčastnilo 125-tisíc vojakov. Po skončení Studenej vojny sa konali najväčšie manévre v roku 2018. Volali sa Trident Juncture a podieľalo sa na nich 50-tisíc príslušníkov ozbrojených síl štátov NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *