F-35 Lightning II amerického letectva. Zdroj: USAF
Modernizácia

Česko podpísalo nákup stíhačiek F-35

Je to najdrahší armádny nákup v dejinách Česka. Náš západný sused si zaobstará 24 amerických stíhačiek Lockheed Martin F-35 Lightning II. Zaplatí za ne 150 miliárd českých korún, čo je v prepočte 6,04 miliardy eur. Prvé stroje by mali do Česka priletieť v roku 2031, celá dodávka má byť hotová do roku 2035.

Česko si aktuálne prenajíma 14 švédskych lietadiel Saab JAS 39 Gripen Platí za ne 1,7 miliardy českých korún (68,4 miliónov eur) ročne. Prenajaté ich má do roku 2027 s možnosťou predĺženia do roku 2029. Keďže prvé F-35 priletia až po tomto dátume, bude musieť Česko vyriešiť, ako preklenúť toto obdobie. Buď sa pokúsi predĺžiť prenájom Gripenov, alebo sa dohodne na dočasnom strážení svojho neba so susednými štátmi tak, ako sa Slovensko dohodlo so susedmi počas čakania na dodanie stíhačiek F-16.

Česká vláda sa rozhodla usilovať o lietadlá F-35 v júli 2022. Namiesto výberového konania poverila ministerstvo obrany, aby rokovalo s americkou vládou o priamom predaji týchto stíhačiek. Rozhodla sa tak na základe odporúčania ozbrojených síl. Vojaci by si totiž vybrali F-35 ako najlepšiu alternatívu. V júni 2023 americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo súhlas s prípadným predajom a teraz v pondelok podpísali česká ministerka obrany Jana Černochová a americký veľvyslanec Bijan Sabet akceptačný list s ponukou.

„Sľúbila som, že zmluva na americké lietadlá F-35 bude uzavretá najneskôr do konca marca 2024 a dnes som tento sľub splnila. Touto medzivládnou dohodou vstupuje naša krajina a tiež armáda do novej éry. Do éry, kde sa nielen vojakmi, ale už aj modernou technikou radíme do prvej ligy európskych členov NATO. Stroje piatej generácie totiž tvoria chrbticu letectva Severoatlantickej aliancie. Ich obstaraním navyše dôjde ku zvýšeniu bojaschopnosti českej armády,“ vyhlásila Černochová. „Podpisom akceptačného listu s ponukou medzi vládami Českej republiky a USA sa Česko stalo osemnástou krajinou, ktorá sa pripojila ku globálnemu programu F-35. Lietadlá F-35 Vzdušných síl Armády Českej republiky sa pripoja k ďalším európskym národom a posilnia a zvýšia interoperabilitu, čím sa výrazne zvýši odstrašujúca schopnosť NATO,“ uviedla Bridget Lauderdale, viceprezidentka a generálna manažérka programu F-35 spoločnosti Lockheed Martin.

Americký F-35A s otvorenými zbraňovými šachtami. České stroje vo verzii Block 4 by mali mať tieto šachty ešte rozšírené.
Zdroj: USAF

Interoperabilitu vyzdvihol aj náčelník českého generálneho štábu Karel Řehka. Do roku 2030 bude spoločne pracovať viac ako 600 lietadiel F-35 z viac ako 10 európskych štátov. Medzi nimi budú aj dve americké letky zo základne RAF Lakenheath v Británii. „Je to obrovský rozdiel, pretože nebudeme mať vo vzduchu svojich 24 senzorov, ale budeme prepojení v sieti 600 senzorov ako Aliancia,“ citoval Řehku server ČT 24.

Do dnešného dňa dodal Lockheed Martin užívateľom viac ako 990 lietadiel F-35, vycvičil viac ako 2 280 pilotov a 15 400 technikov. České F-35 budú v najpokročilejšej konfigurácii Block 4. Okrem lietadiel samotných je súčasťou zákazky aj výcvik personálu, údržba či logistická podpora. Správa o zmluve s Českom prichádza len pár dní po tom, čo USA schválili predaj 40 stíhačiek F-35 Grécku. Zároveň s tým americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj 40 nových lietadiel F-16 Turecku a modernizáciu 79 starších tureckých F-16. Udialo sa tak hneď po tom, ako Turecko ratifikovalo vstup Švédska do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *