ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SRVojenská technika

V štátnych zbrojovkách sa udiali zmeny na kľúčových postoch, DMD group vedie Miroslav Sim

V posledných dňoch sa udiali zmeny vo vedení viacerých slovenských štátnych zbrojárskych firiem združených v holdingu DMD group a tiež v Leteckých opravovniach Trenčín. Detailne sa im venoval novinár Denníka N Vladimír Šnidl, ktorý o nich informoval ako prvý. Denník N v utorok 14. novembra napísal, že na miesto šéfa holdingu DMD nastúpil Miroslav Sim, ktorý naďalej zostáva aj v čele ZTS Špeciál (tiež súčasť dubnickej skupiny štátnych zbrojoviek). Tú Sim viedie od roku 2017. Nejde o prekvapivé rozhodnutie ministra Kaliňáka. Pre Denník N Sim uviedol, že sa poznajú roky. Nový šéf DMD Group pôsobil kedysi ako vedúci služobného úradu ministerstva obrany (2006-2010). Rezort vtedy viedli tiež smeráci František Kašický a Jarosla Baška. Ex-minister Jaroslav Naď Sima pre jeho manažérske schopnosti nechal vo funkcii. ZTS Špeciál vyrába hlavne pre húfnice Zuzana a je jednou z kľúčových slovenských firiem v dodávateľskom reťazci pre projekt švédskych obrnených pásových transportérov CV90.

Ohrozené projekty s Ukrajinou?

Vo štvrtok 16. novembra zase „N-ko“ prinieslo informáciu o odvolaní doterajšieho generálneho riaditeľa Konštrukty-Defence Alexandra Gurského, výrobcu húfnic Zuzana, ktorého mal odvolať novopečený šéf DMD group Miroslav Sim. Konštruktu povedie doterajší technický riaditeľ Miroslav Turoň, ktorý tam pracuje od roku 1987. Firma zamestnáva 250 ľudí. Je známe, že Sim s Gurským mali iný pohľad na údajné plagiátorstvo Strnadovej firmy Excalibur Army v projekte českej húfnice Dita. Excalibur army plagiátorstvo odmietol. Sim ako šéf ZTS Špeciál, ktorý pre Ditu dodával hlavne, kopírovanie Zuzany pre N-ko označil za absurdné. Naopak, Gurský chcel podozrenia o kopírovaní slovenskej húfnice preverovať. Kopírovanie Zuzany otvorene kritizoval aj veliteľ slovenských delostrelcov Roman Bobaľ.

Už dávnejšie sme aj na portáli Futurearmy.sk informovali o zámeroch Konštrukty-Defence vytvoriť spoločný podnik na výrobu húfnic s partnermi na Ukrajine, ktorý by čerpal z ukrajinských skúseností z frontu a zo slovenského know-how pri Zuzanách. Sim sa vyjadril, že žiadny plán v tejto veci zatiaľ nevidel, od nového vedenia očakáva, že ho vypracuje a potom ho posúdia. Podľa Sima sa Gurský počas svojho pôsobenia vo firme nezaslúžil o žiadny biznis. „Môžem potvrdiť, že pán Gurský bol odvolaný, firma potrebuje iného manažéra,“ cituje Sima Denník E.

Strnad, kľúčový zbrojár na Slovensku

Naopak ex-minister obrany Naď ocenil rolu Gurského pri obchodoch so Zuzanami. Veľký podiel mal vraj na zákazke za 92 miliónov eur – kúpu 16-tich húfnic Zuzana pre Ukrajinu financujú Nemecko, Nórsko a Dánsko. Denník E informoval, že počas pôsobenia Gurského sa tržby Konštrukty-Defence zvýšili z 8,5 milióna eur na 85 miliónov eur a zo straty 2 milióny eur sa firma dostala na zisk 14 miliónov eur.

Zmeny sa udiali aj v Leteckých opravovniach v Trenčíne (LOTN), kde Ľubomíra Galka nahradil Juraj Lauš. Ten do LOTN nastúpil v decembri 2020, predtým podľa Denníka N pôsobil vo firmách Michala Strnada.

Michal Strnad (Czechoslovak group) je považovaný za kľúčovú osobu slovenského zbrojárstva. Je partnerom štátu v zbrojovke ZVS Holding (tiež súčasť DMD) vyrábajúcej delostreleckú muníciu, nad ktorou má kontrolu. Okrem toho si od štátu prostredníctvom jeho slovenskej firmy MSM Group patriacej do Czechoslovak group prenajíma aj opravovne v Novákoch a v Trenčíne. Na Slovensku zamestnáva vyše 1000 ľudí.

Zdroje: Denník N, Denník E, Teraz.sk
Zdroj foto: DMD group

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *