Tech & Inovácie

Druhý let tureckej bezpilotnej stíhačky s ukrajinskými motormi

Turecký výrobca Baykar je na prvé nalietané kilometre svojej novinky patrične hrdý. Uvádza, že vzhľadom na budúcnosť, v ktorej bude vzdušným bojom dominovať bezpilotná technológia, bude jeho „bojový bezpilotný lietajúci prostriedok Bayraktar KIZILELMA, zohrávať čoraz dôležitejšiu úlohu.“

Baykar má dlhoročné skúsenosti s UAV / UCAV (Unmanned aerial vehicles/ Unmanned combat aerial vehicles). Tie poslúžia ako základ pre rýchly skok do budúcich technológií, ktoré systém Bayraktar Kizilelma Fighter UAV bude používať.

Stíhacie UAV Bayraktar Kizilelma bude silou, s ktorou treba počítať, najmä vzhľadom na jeho agresívne manévrovacie schopnosti a nenápadnosť voči radaru. Ba čo viac, bude schopné vzlietnuť a pristáť na lietadlových lodiach s krátkymi dráhami a vykonávať misie s vnútorne nesenou muníciou.

Možno niekoho prekvapí, že motory pre Kizilelmu by mal dodávať náš východný sused. Ukrajina by mala v dodávkach motorov pokračovať napriek vojne. Podľa Defenseturk.net to na výstave Teknofest 2022 potvrdil CTO Baykar Selcuk Bayraktar. Na výstave bol odhalený prototyp lietadla, pričom Baykar tvrdil, že prvý let sa uskutoční v roku 2023, čo sa podarilo naplniť. Turci doteraz uskutočnili už dva lety.

Kizilelma bola prvýkrát predstavená v júli 2021. Baykar podpísal zmluvu s ukrajinským Ivchenko-Progress v novembri 2021 na dodávku motorov AI-322F a AI-25TLT. Podľa spoločnosti Baykar, motory poskytnú dronu charakteristiky na úrovni s pilotovanými stíhačkami najnovších generácií. Kizilelme umožnia vykonávať misie vzduch-zem aj vzduch-vzduch.

Zdroje: Defense News, Baykartech.com, Aerotime.aero

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *