ModernizáciaVojenská technika

Ďalšie HIMARS pre Ukrajinu, Poliaci si ich chcú vyrobiť doma

V rámci septembrovej finančnej pomoci Ukrajina z USA dostane aj protiraketové delostrelecké systémy HIMARS. Budú dodané v rámci vojenskej časti celkovej pomoci vo výške približne 1 miliardy USD. Spolu s ďalšou vojenskou technikou a materiálom. Podľa niektorých zdrojov vrátane munície s ochudobneným uránom, používanou americkými tankami Abrams. Tie majú byť dodané Ukrajine na jeseň. Nové dodávky zbraní majú Ukrajincom pomôcť udržať intenzitu protiofenzívy, ktorá sa v posledných týždňoch zrýchlila.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) od výrobcu Lockheed Martin je salvový raketomet namontovaný na kolesovom podvozku (6×6) nákladného auta FMTV. Podľa videa z YT kanála EU Military Defence uverejneného 16. septembra, dodatočná vojenská pomoc Ukrajine vo výške až 800 miliónov dolárov zahŕňa rakety pre protivzdušnú obranu ako M142 Himars, delostreleckú muníciu a ďalšie spôsobilosti. „Balík pomoci ohlásený Pentagonom má za cieľ udržiavať a integrovať ukrajinský pohraničný systém protivzdušnej obrany so západnými zbraňami a zároveň poskytnúť ďalšiu muníciu pre delostrelecký raketový systém HIMARS, ktorý sa na bojisku ukázal ako vysoko účinný,“ tvrdí EU Military defence. Na videu podľa tohto zdroja sledujeme ako sú raketové systémy HIMARS umiestňované na všetkých obranných bodoch Ukrajiny.

Poľsko informovalo o podpise rámcovej zmluvy s USA na dodávku až 486 systémov M142 Himars. K podpisu prišlo 11. septembra v meste Toruń na severe Poľska. Delostrelecké systémy HIMARS by mali byť dodané Poľsku koncom roka 2025. Poliaci si objednali 18 kusov ešte v roku 2019. Spolu tak budú mať 500 systémov HIMARS. „Je to dostatočné množstvo na odradenie agresora“, komentoval dohodu podľa poľskej tlačovej agentúry PAP poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

HIMARS-y pre Poľsko, ale aj ďalšie európske štáty by sa mohli vyrábať v Poľsku v tzv. HIMARS centre, ktoré vznikne do konca roka. V prípade Poľska by tých 500 HIMARS systémov malo byť umiestnených na poľské vozidlá Jelcz.

Na rovnomennom YT kanáli EU Military Defence 18. septembra pribudlo aj video, ako na Ukrajinu prilietajú stíhačky F16 Fighting Falcon, Saab JAS 39 Gripen či Eurofighter Typhoon. Ukrajinskí piloti sú podľa tohto zdroja po niekoľko týždňovom výcviku pripravení využiť ich v boji.

zdroj foto: X poľského ministerstva obrany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *