Obrana a bezpečnosť

Obchod storočia. Izrael predá obranný štít za miliardy

Arrow 3- je považovaný za najpokročilejší protiraketový systém. Dokáže zneškodniť rakety dlhého doletu v čase, keď ešte nevstúpili späť do atmosféry. Systém spolu vyvíjali Izrael a USA. Američania 17.augusta schválili predaj tohto systému Nemeckej spolkovej republike za 3 a pol miliardy dolárov. Slávnostný podpis bude v novembri.

Pre Izrael je to najväčší zbrojný obchod v dejinách. Systém by sa mal zavádzať do prevádzky od roku 2025, no plne funkčný bude až v roku 2030. Nemecko vybralo pre systém predbežne tri svoje základne a plánuje do celkového obstarania investovať až 5 miliárd eur.

Nemecko chce svoj raketový štít budovať v rámci spoločnej dohody 16tich európskych štátov. Tie sa v Prahe minulý rok dohodli, že vybudujú spoločne väčší obranný dáždnik. Nemecký systém tak bude chrániť aj Slovensko. Zaujímavé je, že sa k nemu pripájajú aj neutrálne Švajčiarsko a Rakúsko.

Raketa Arrow 3 má dvojstupňový motor a pochváliť sa môže operačným rádiusom až 2400 km a výška letu môže presiahnuť 100 km nad Zemou. Raketa je schopná hypersonickej rýchlosti, čo jej so všetkými vlastnosťami predurčuje na účinne zneškodňovanie balistických striel.

Výrobca

Výzbroj, zachytávač rakiet a radarový detekčný systém Arrow 3 vyvinula spoločnosť Israel Aerospace Industries na čele s prezidentom a generálnym riaditeľom Boazom Levym. Jeho technológiu velenia a riadenia vyvinula izraelská spoločnosť Elbit Systems. Tomer a Rafael Advanced Defense Systems, obe izraelské vládne spoločnosti, sú hlavnými subdodávateľmi výroby hlavných stíhačiek systému. Stark Aerospace, vlastnený Israel Aerospace Industries, je hlavným dodávateľom v USA.

Zdroj: Izraelské noviny Haaretz, ktoré priniesli túto informáciu, ako prvé

Zdroj foto: Israel Aerospace Industries

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *