Názory

KOMENTÁR: Jedno poškodené vozidlo – no a?

V ostatných týždňoch si pozorný čitateľ mohol všimnúť pribúdajúce “správy” o nasadení bojových vozidiel (PBOV) CV90 na Ukrajine. Tá najnovšia tvrdí, že toto vozidlo, ktoré v súčasnosti obstaráva aj slovenská a česká armáda, bolo zničené známym protitankovým granátometom RPG-7, ktorého dizajn pochádza ešte z 50. rokov. Vzhľadom na zrejmú zlomyseľnosť tohto kontextu v našich podmienkach si musíme povedať niekoľko poznámok.

Straty na technike sú vo vojne celkom bežná vec, čo by mala obzvlášť chápať práve prokremeľská strana. Aj na ukrajinských frontoch však platí, že tá najdrahšia súčasť akéhokoľvek vozidla je jeho posádka a prípadný výsadok – prinajmenšom z pohľadu škandinávskej konštrukčnej školy. Počas lokálneho protiútoku pri Kreminnej bolo jedno vozidlo skutočne zasiahnuté z boku, avšak ešte pokračuje v jazde, bez zrejmej snahy poslať vežu vozidla na obežnú dráhu a osádku jednosmerkou na Boží súd. Posádka aj výsadok prežili, čo je v prudkom kontraste proti vozidlám radu BVP, ktorých osádky preferujú jazdiť na korbe, pretože zásah mínou je pre vojakov často smrteľný. 

Vozidlá CV90, ktoré dostala Ukrajina od Švedska, sú staršie verzie so 40 mm kanónom, ako možno vidieť aj na videu, v ktorom si ruský minister obrany Sergej Šojgu osobne prezerá ukoristené vozidlo – až na bočný zásah inak nepoškodené. Ukrajinská armáda teda už nasadila vozidlá CV90 a utrpela 2-percentné straty. Ťažko to teda možno nazvať “úspechom” ruskej strany.

RPG-7 zboku prestrelí akýkoľvek tank

Často zaznieva ako argument aj to, že k vyradeniu vozidla došlo za použitia staršej zbrane RPG-7, ktorých koncept pochádza obdobia krátko po druhej svetovej vojne. Túto zbraň stále používajú aj slovenskí vojaci, a má to svoj dobrý dôvod – nové typy streliva do tejto zbrane vznikajú ešte aj dnes a katalóg je skutočne impresívny – nájdete v ňom typ munície pre takmer akúkoľvek príležitosť. Vrátane takých, proti ktorým pri bočnom zásahu neobostoja ani v súčasnosti používané ruské tanky. Je to ako povedať, že útočná puška AK-12 je vrak, pretože jej koncept pochádza z konca druhej svetovej vojny. Zbraň RPG-7 má dokonca svoj modernizovaný ekvivalent, ktorý vyrába americká firma Airtronics pod názvom PSRL a ktorý si našiel svoju cestu aj na ukrajinské bojiská. Zbraň teda nie je dodnes ani len morálne zastaraná.

Táto zrejmá snaha prezentovať vozidlá CV90 ako celkom nevhodné pre moderné bojisko sa dá rýchlo pochopiť, ak si pripomenieme, že najmodernejší variant MkIV bude čoskoro slúžiť slovenským a českým vojakom (spolu približne 400 ks). Preto rojčivé poskakovanie od radosti nad presne jedným efektívnou zbraňou z boku zasiahnutým vozidlom pripomína snahu kopnúť si do rozhodnutia nakúpiť švédske transportéry. Okrem toho nová verzia #cv90mkiv, ktorú dostanú do výzbroje Ozbrojené sily SR by vďaka novým aktívnym systémom ochrany mala zvládnuť aj takéto hrozby z boku.


Zdroj foto: BAE Systems Hägglunds

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *