Exkluzívne

Tankové dni Laugaricio 2023

Zviezť na jedno rozľahlé miesto množstvo starej i novej vojenskej techniky a v tesnej blízkosti čapovať pivo príchodziemu davu neznie na prvé počutie ako ten najlepší nápad. Niektorí ľudia to ale dokážu zorganizovať tak, že sa žiadne škrípajúce plochy nikdy nestretnú. A organizátori Tankových dní Laugarício (TDL) medzi nich už dlhé roky patria.

Náhrada za prestávku

Legendárne podujatie TDL sa tento rok konali po viacročnej pauze spôsobenej najmä covidom a, pravdaže, vtedajšou zaneprázdnenosťou Ozbrojených síl SR (OS SR). Tie sú neoddeliteľným partnerom podujatia od jeho začiatkov. Vojsko, polícia a ich kombinácia v podobe Vojenskej polície prinášajú na trenčianske “bojisko” dynamické ukážky, ktoré má slovenský divák inak len málo možností vidieť. Napríklad tento rok previedli zoznámenia chtivým divákom najnovší prírastok do výzbroje OS SR, nemecký tank Leopard 2A4, ktorý sa už čoskoro stane chrbticou Pozemných síl. Svoju derniéru (zrejme) si však odjazdil aj stroj T-72, ktorý našim vojakom slúžil ako hlavný bojový tank až doteraz. Po zoznámení sa s oboma strojmi bolo pomerne ľahké vidieť, ktorá mačkovitá šelma má navrch.

Divácky veľmi atraktívnu šou predviedla Vojenská polícia v podobe akčného zásahu. Vzhľadom na to, že z početného publika sa počas tejto ukážky neozývali ani zvedavé otázky tých najmenších, môžeme povedať, že patrila k tým najúspešnejším. Fanúšikovia a priaznivci slovenskej armády, ktorých prišlo viac ako 10.000, sa mohli nielen dôkladne oboznámiť s jej modernou podobou, ako aj jej vtelením z doby Slovenského národného povstania. Veľkým lákadlom boli aj statické a dynamické ukážky používanej ťažkej techniky, vrátane niektorých raritiek, ktoré prakticky neopustili štádium prototypu. Verzia tanku T-72 Himalaya, posledná československá modernizácia kedysi najrozšírenejšieho tanku T-55 s názvom Kladivo, ale aj samohybná húfnica Zuzana 2, ktorá práve prešla bojovým krstom za východnou hranicou. Celkový počet predvedenej techniky bol až 242 kusov. Veľkým prekvapením bola premiéra nemeckého vozidla Marder III, pričom v Európe sa nachádza iba tento jeden kus v podobe vernej repliky.

Prechádzka tábormi

Okrem ukážok a trávenia času v stravovacej zóne s pódiom, kde sme si mohli okrem jedla vychutnať aj dobovú hudbu či predvedenie choreografie Čestnej stráže, dotváralo atmosféru podujatia aj 64 klubov (a jednotlivcov) vojenskej histórie v dobových vojenských táboroch s viac ako tisíckou účastníkov a, samozrejme, vojenská technika. Okrem OS SR sa návštevníkom predstavili aj technika a vojaci zo Slovinska, Spojených štátov a Českej republiky, ktorí na Slovensku pôsobia v rámci medzinárodnej prítomnosti NATO.

Kto by v dobových táboroch predpokladal tradičné nemecké, sovietske a československé zastúpenie, mohol byť tak ako každý rok spokojný. No na svoje si tento raz prišli aj priaznivci chladných zbraní v podobe rímskeho tábora (mimochodom , mimoriadne zaujímavého – už ste pili legionársky energy drink?). Medzi rarity patril aj tábor druhovojnovej Cudzineckej légie či Československej nezávislej obrnenej brigády, ktorá u nás patrí k stále málo známym historickým bojovým účastiam Slovákov. Jedným z hlavných lákadiel bol camp americkej armády s početným zastúpením bojovej techniky, vrátane tankov Sherman. O tých ešte len bude reč, keďže sa pomaly dostávame k…

K bojovej ukážke

Tradičné meranie síl medzi nemeckou brannou mocou a jej východnými protivníkmi sa tento rok dočkalo atraktívnej obmeny: Bojiskom sa stal dobytie francúzskeho Carentanu silami západných Spojencov v podobe amerických výsadkárov a mechanizovanej pechoty. Spolupráca so známym českým klubom 16. obrnenej divízie priniesla na bojisko okrem iného tanky Sherman či halftracky M3, ale aj stíhač tankov M36 Jackson, ktorý mohli slovenskí diváci vidieť vôbec po prvý raz. Letecké nálety zanechávali v početných divákoch vlny mrazenia mimoriadne nízkymi preletmi, ale aj plamennou explóziou, ktorej tlakovú vlnu cítili ešte aj vojaci v týle. Snaha výsadkárov skontrolovať si stav obočia svedčí o tom, že pyroklastický prúd sa tiež niesol doďaleka. Divákom len prišlo ľúto obrannej línie americkej armády, ktorá v kovových prilbách strávila na priamom slnku takmer plnú hodinu. Dôsledky našťastie saturovali pohotoví diváci, ktorí pri jazde nazad do campu podávali vojakom na vozidlách studenú kofolu.

Recenzia

Hoci tento autor pripúšťa, že vynechanie niekoľkých ročníkov tejto obľúbenej akcie mohlo jemne narušiť jeho nadhľad, predsa len konštatuje, že snaha priniesť nový atraktívny obsah, statické ukážky aj atraktívne bojové zasadenie, prináša svoje ovocie a organizátori môžu byť so sebou veľmi spokojní. V ďalších ročníkoch si dovolíme odporučiť divácky lepšie sprístupniť dobové tábory vhodne zobrazeným životom (napríklad výcvikom). Snaha bola v niektorých kluboch zjavná už tento rok. Práve preto by sa tento prvok mohol stať štandardom. 

Zdroj fotografií: Facebook TDL23 (Pyxel, MiriamGen, titulná foto: Tomáš Straka)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *