Zdroj: Futurearmy.sk
Tlačové správy

Konferencia DRONTEX 2024 odhalila potenciál, ale aj hrozby, ktoré so sebou drony prinášajú

Už tretí ročník medzinárodnej konferencie DRONTEX 2024 sa v závere uplynulého týždňa konal v národnej kultúrnej pamiatke Elektrárňa Piešťany. Organizátorom bola asociácia Mám Dron a 37 spíkrov z 11 krajín počas dvoch dní vo svojich prezentáciách predstavilo novinky z oblasti bezpilotného letectva, vývoja a využitia dronov v oblasti priemyslu a služieb, ako aj riziká a hrozby, ktoré tieto technológie predstavujú.

Aktuálnym trendom vo využití bezpilotných technológií sú operácie bez vizuálneho kontaktu (BVLOS). Potvrdili to aj prezentácie spíkrov, ktoré sa venovali možnostiam monitoringu energetických sústav, podzmených a uzavretých priestorov, ako aj zapojeniu dronov do vesmiírnych misií, tvorbe digitálnych dvojčiat, či príprave dronových šou. Ďalší programový blok sa venoval výskumu a vývoju bezpilotných technológií. Vedci zo vzdelávacích inštitúcií z Dánska, Švédska a Nemecka predstavili projekty využitia dronov vo výskume klimatických zmen, atmosférických meraní, či pokročilých operácií v režime BVLOS.

Drony v kontexte bezpečnostných výziev

Drony predstavujú v dnešnom svete významné bezpečnostné hrozby, zároveň však môžu slúžiť ako ochrana proti rôznym nebezpečenstvám. Svedčili o tom aj prezentácie predstaviteľov štátnych inštitúcií a súkromných spoločností venujúcich sa vývoju a produkcii anti-dronových systémov, dronov pre armádne účely a softvérových riešení pre manažment špeciálnych misií.

Konferencia sa konala v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Elektrárňa Piešťany.
Zdroj: Mám dron

„V súčasnej napätej bezpečnostnej situácii zohrávajú bezpilotné technológie (UAS) kľúčovú úlohu a stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou obranných stratégií. Aby bolo možné úspešne integrovať tieto technológie do prevádzky, je nevyhnutné vytvárať štandardy a systémy, ktoré umožnia ich flexibilnú adaptáciu na rýchlo sa meniace bezpečnostné požiadavky. Zároveň je potrebné vyvíjať riešenia schopné efektívne spolupracovať a komunikovať s existujúcimi systémami riadenia a kontroly vzdušného priestoru,“ povedal Marek Náhlik, riaditeľ spoločnosti R-SYS.

Účastníkom konferencie sa počas druhého dňa prihovoril aj poľský veľvyslanec na Slovensku Piotr Samerek, ktorý taktiež poukázal na dôležitosť medzinárodnej spolupráce. Počas programu odzneli aj témy využitia umelej inteligencie v bezpečnostných aplikáciách, zapojenie dronov do monitoringu verejných podujatí a eventov, poistenie dronov na Slovensku, či ochrana osobných údajov v súvislosti s používaním dronov.

„Konferencia DRONTEX 2024 opäť ponúkla priestor pre prezentáciu aktuálnych trendov z oblasti bezpilotného letectva a spojila odborníkov z viacerých krajín. Sme radi, že tento rok mohli program sledovať, okrem ľudí v sále, aj diváci online,“ poznamenal Rastislav Sopko, riaditeľ asociácie Mám Dron.

Na konferencii bolo okolo 200 účastníkov.
Zdroj: Mám dron

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *