Jeden z útočníkov na záberoch z bezpečnostnej kamery pri vstupe do firmy. V rukách má útočnú pušku, na chrbte ruksak a tvár si vôbec nezakrýva. Zdroj: X
Krátke správyObrana a bezpečnosť

Teroristi zaútočili na tureckého výrobcu vojenských lietadiel TAI

Turecký výrobca lietadiel TAI (Turkish Aerospace Industries) sa stal terčom teroristického útoku. Podľa posledných správ zomreli štyria ľudia a 14 bolo zranených. Dvaja útočníci (muž a žena) boli podľa bezpečnostných zložiek „neutralizovaní“.

Zatiaľ nie je jasné, kto útok vykonal, ani presný počet útočníkov. V minulosti v Turecku často útočili kurdskí separatisti, ale v poslednom období aj tzv. Islamský štát. Podľa niektorých správ sa útok ešte neskončil a teroristi držia rukojemníkov. Podľa televízie NTV sa útočníci doviezli pred vchod do firmy taxíkom a začali strieľať na ochranku. Potom vnikli dnu a z komplexu sa ozval výbuch a ďalšia streľba.

Terčom útoku sa stalo sídlo firmy v Kahramankazane približne 30 km severozáoadne od Ankary. TAI je štátna firma, ktorá vyrába viacero typov dronov a vrtuľníkov vrátane útočnej helikoptéry T129 ATAK. V posledných rokoch vyvíja aj prúdové lietadlá – cvičný a ľahký bojový stroj Hürjet a stealth stíhačku piatej generácie TF Kaan. Známy dron Bayraktar použitý aj na Ukrajine však vyrába iná firma – súkromná spoločnosť Baykar.

Jeden z útočníkov na záberoch z bezpečnostnej kamery pri vstupe do firmy. V rukách má útočnú pušku, na chrbte ruksak a tvár si vôbec nezakrýva.
Zdroj: X

Doplnenie: Počet potvrdených obetí po 21.00 stúpol na 5 mŕtvych a 22 zranených. Turecké úrady naznačujú, že za útokom stojí kurdská organizácia PKK (Strana kurdských pracujúcich).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *