Štvorkolesové vozidlo Cobra II. Zdroj: Otokar
ModernizáciaVojenská technika

Rumunskú armádu posilní vyše tisíc tureckých obrnených vozidiel

Rumunské ozbrojené sily sa museli dlhé roky uskromňovať. Po ruskej invázii na Ukrajinu však vláda v Bukurešti rozbehla ich rozsiahlu modernizáciu. Najnovším nákupom je 1059 tureckých obrnených vozidiel Otokar Cobra II.

Hodnota celej objednávky je okolo 855 miliónov eur. Prvých 278 vozidiel vyrobia v Turecku, potom sa o ďalšiu produkciu postarajú miestne rumunské firmy. Bukurešť objednala dokopy deväť verzií. Bude medzi nimi aj vozidlo s rumunskou diaľkovo ovládanou vežou Anubis od firmy Pro Optica. Tá môže niesť 40 mm granátomet či guľomety kalibru 7,62 mm alebo 12,7 mm.

Cobra II vznikla v roku 2013 ako nástupca vozidla Cobra z roku 1997. Oproti staršej verzii je väčšia a silnejšie pancierovaná. Posádka je dvojčlenná a kapacita pasažierov je sedem osôb. Cobra II má hmotnosť 12 až 14 ton a štvorkolesový podvozok poháňa dieselový motor s výkonom 360 koní. Rýchlosť na ceste je 110 km/h a dojazd je 700 km.

Rumunsko nedávno objednalo aj 54 juhokórejských pásových samohybných húfnic K9 kalibru 155 mm. Rovnako čaká na dodanie 54 objednaných tankov Abrams a kúpilo 380 osemkolesových bojových vozidiel Piranha V, z ktorých zatiaľ prevzalo okolo 140. Plánuje obstarať aj pásové bojové vozidlá pechoty či kolesové samohybné húfnice.

Modernizácie sa dočkalo aj rumunské letectvo, ktoré ešte minulý rok používalo staré stroje MiG-21. Bukurešť však nedávno objednala 32 najnovších amerických stíhačiek F-35 za 6,5 miliardy eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *