Na Ukrajinu dodali delostrelecké granáty kalibru 122 mm. Zdroj: Munícia pre Ukrajinu.
Ukrajina sa bráni

Munícia zo slovenskej zbierky je už na Ukrajine

Obrancovia Ukrajiny už môžu využívať delostreleckú muníciu, na ktorú vyzbierala financie slovenská občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my. Jej dodanie oznámili symbolicky na dnešné Putinove narodeniny.

Vyše 69-tisíc darcov doteraz poslalo na účet zbierky takmer 4 a pol milióna eur. Prvé štyri milióny sa vyzbierali za rekordne krátky čas – 22 dní. Za túto sumu organizátori zbierky s pomocou českých a ukrajinských partnerov kúpili 2700 kusov munície kalibru 122mm od českej zbrojovky STV Group, ktorú už doručili na Ukrajinu. Distribúcia a použitie munície je teraz v kompetencii ukrajinských ozbrojených síl.

Zásielka munície mala 122 ton a prepravilo ju šesť kamiónov. Ukrajina dostala dva typy delostreleckých granátov kalibru 122 mm, z ktorých jeden má väčší dostrel. Použiť ich môže v ťahaných húfniciach D-30, ktorých má stále okolo 130 kusov alebo v samohybných húfniciach 2S1 Gvozdika, ktorých používa okolo sto. Ide o staršie zbrane sovietskej výroby, ktoré ale stále majú pomerne rozsiahle využitie.

Kým prvé štyri milióny eur išli na nákup munície kalibru 122 mm, zvyšných zhruba 480-tisíc sa využije na nákup granátov do granátometov podľa požiadaviek ukrajinskej strany. Viac než 5500 kusov granátov M433 (HEDP) kalibru 40x46mm bude dodaných do konca roka 2024 na základe už uzavretej zmluvy medzi Ukrajinským veľvyslanectvom v ČR, dodávateľom (STV Group) a Nadačným fondom pre Ukrajinu, ktorý je spolu so svojim projektom Dárek pro Putina technickým a komunikačným partnerom zbierky. Aj 40 mm granátomety patria k hojne využívaným zbraniam na fronte.

Nakladanie munície pre Ukrajinu.
Zdroj: Munícia pre Ukrajinu.

Zbierka pritom stále pokračuje a Slováci i Česi do nej môžu naďalej prispievať. Napríklad od augusta v nej pribudlo 100-tisíc eur. Zbierka vznikla v apríli po tom, čo sa slovenská vláda odmietla pripojiť k muničnej iniciatíve českej vlády. Namiesto premiéra Fica sa tak zapojila slovenská občianska spoločnosť.

Výsledkom je historicky najväčšia fundraisinģová kampaň na Slovensku. Zarezonovala aj v zahraničí, keď o nej napísali mnohé médiá. Medzi osobnosťami, ktoré ju podporili, je aj storočný bývalý účastník SNP Otto Šimko. „S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu,“ povedal pri spustení kampane. Teraz sa vyjadril aj k dodaniu munície na Ukrajinu. „Som rád, že sa dielo podarilo zavŕšiť a že to malo veľký zmysel,” povedal Otto Šimko.

V rámci českej vládnej iniciatívy už Ukrajina dostala viac ako tretina z 500-tisíc plánovaných delostreleckých granátov. Pre ČTK to povedal ukrajinský veľvyslanec v ČR Vasyl Zvarych. Ukrajina zároveň rokuje s českým ministerstvom obrany o rozšírení tejto iniciatívy. Zvarych zároveň dodal, že nevie o žiadnych medializovaných problémoch s touto muníciou. Podľa neho ide o snahy o diskreditáciu českej iniciatívy.

Stav zbierky ku dňu 7. októbra.
Zdroj: Munícia pre Ukrajinu

Na zbierku môžete stále prispieť tu. Futurearmy.sk je mediálnym partnerom zbierky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *