Loď HMNZS Manawanui. Zdroj: US Navy
Krátke správy

Novozélandské námorníctvo stratilo prvú loď od druhej svetovej vojny

Pri pobreží ostrova Samoa sa potopila loď HMNZS Manawanui. Je to prvá takáto strata novozélandského námorníctva od druhej svetovej vojny. Išlo o špecializované plavidlo na hydrografický výskum a podporu potápačských operácií.

HMNZS Manawanui bola na tretej tohtoročnej misii. Jej úlohou bolo zmapovať útesy pri ostrove Samoa, ktorú neboli skúmané od roku 1987. V zlom počasí však na jeden z nich narazila. Pokusy o jej uvoľnenie neboli úspešné a keď sa začala nakláňať, posádka ju opustila. Naklonená loď začala horieť a v nedeľu ráno sa úplne potopila.

Na palube bolo 75 členov posádky a pasažierov vrátane siedmich vedcov a štyroch príslušníkov cudzích ozbrojených síl. Všetkých sa podarilo zachrániť, no v zlom počasí sa prvých stroskotancov podarilo vyzdvihnúť z člnov až po piatich hodinách. Príčina nehody bude predmetom vyšetrovania.

Loď postavili v roku 2003 v Nórsku pod menom Edda Fonn. Išlo o výskumné plavidlo pre ropný priemysel. Pri dĺžke 85 metrov mala výtlak 5 700 ton. V roku 2019 ju kúpil Nový Zéland za 103 miliónov dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *