Prototyp dronu S-70. Zdroj: Suchoj
Ukrajina sa brániVojenská technika

Ukrajinci získali trosky najmodernejšieho ruského dronu

Na ukrajinské územie v Doneckej oblasti dnes dopadli trosky prúdového lietadla. Ruské kanály sa spočiatku chvastali, že zostrelili ukrajinskú stíhačku F-16. Realita je však úplne iná.

Nešlo o ukrajinské lietadlo, ale ruské. Spočiatku sa špekulovalo o bitevníku Su-25, ale zostrelený stroj je omnoho zaujímavejší. Ide o najnovší ruský bojový dron Suchoj S-70 Ochotnik, ktorý je ešte len vo vývoji a mal by mať stealth vlastnosti.

Ukrajinský vojak na troskách dronu S-70.
Zdroj: ZSU

Rusom sa stroj údajne vymkol spod kontroly a tak ho radšej zostrelili, aby nepadol do rúk Ukrajincom. Ani to im však nevyšlo. Dron preletel frontovú líniu a dopadol pri Kosťantynivke, ktorú ovládajú ukrajinské ozbrojené sily. Trosky tak budú nepochybne podrobené dôkladnému skúmaniu a zrejme nielen na Ukrajine.

Dronom S-70 Ochotnik (Poľovník) sa ruská propaganda často chváli, no overených údajov o ňom je poskromne. Prvý let absolvoval v roku 2019, no spoločnosti Suchoj a MiG ho začali vyvíjať už zhruba 10 rokov skôr. Aktuálne by mali existovať dva prototypy (resp. už len jeden), ktoré prechádzali skúšobným operačným nasadením. Vlani bol napríklad jeden použitý pri prieskume ukrajinskej Sumskej oblasti.

Trup zostreleného dronu S-70.
Zdroj: ZSU

Ochotnik by mal mať rozpätie okolo 20 metrov a hmotnosť 20 ton. Výzbroj nosí v trupe v uzavretej šachte. Dosahuje rýchlosť 1000 km/h a má pôsobiť ako sprievodný stroj pre stíhačky Su-57, ktorých vývoj však bojuje s mnohými problémami.

Podľa ruskej propagandy má Ochotnik vlastnosti stealth, to je však málo pravdepodobné. Na snímkach prototypov je vidno okrúhlu výtokovú trysku motora, ktorá je ľahko zistiteľná radarom. Na videách z jeho dnešného zostrelu je vidieť, že počas letu za sebou zanechával kondenzačné čiary, čo sa s vlastnosťami stealth tiež vylučuje.

Mimochodom, otázkou zostáva aj to, ako Rusom tento najnovší dron vymkol spod kontroly. Podľa posledných správ totiž Ukrajinci čoraz menej ruských dronov zostreľujú raketami či protilietadlovými kanónmi, ale o to viac ich vyradia prostriedkami elektronického boja…

Krídlo zostreleného dronu S-70.
Zdroj: ZSU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *