Systém Skynex na Ukrajine. Zdroj: Veliteľstvo vzdušných síl ZSU.
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SRUkrajina sa brániVojenská technika

Pozrite sa, ako strieľa Skynex, bratranec našich Mantisov

Vzdušné sily Ukrajiny zverejnili video z cvičných strelieb z protivzdušného kanónového systému Skynex. Pre nás je zaujímavý tým, že ide o blízkeho príbuzného systému Mantis, ktorý používajú Ozbrojené sily SR.

Oba systémy, Skynex aj Mantis, vychádzajú zo systému Skyshield švajčiarskej firmy Oerlikon. Tá teraz patrí nemeckému koncernu Rheinmetall. Základom všetkých systémov je automatická veža s kanónom kalibru 35 mm. Systémy sa líšia počtom veží a tiež prostriedkami riadenia paľby a velenia.

OS SR majú dve batérie systému Mantis, ktoré nám na jeseň 2023 darovalo Nemecko. Každá batéria má šesť veží, veliteľský modul a dva moduly so senzormi. Systémy sú určené na ochranu dôležitých bodových cieľov. Mantis je statický, Skynex má veže umiestnené na prívesoch, je teda mobilnejší (nie však samohybný). Po prepravení na miesto je však tiež určený na ochranu strategických objektov. Ukrajina má tiež dve batérie, dostala ich tento rok na jar.

Systém Mantis Ozbrojených síl SR na veľtrhu IDEB 2024.
Zdroj: Futurearmy.sk

Kanón má kadenciu 1000 výstrelov za minútu a dostrel 4,5 km. Je schopný zasahovať nielen proti nízko letiacim lietadlám a helikoptéram, ale aj proti dronom, raketám, strelám s plochou dráhou letu i delostreleckej munícii. Radar dokáže zamerať cieľ v priebehu dvoch sekúnd a potom proti nemu jeden z kanónov vystrelí dávku 36 granátov.

Na záberoch, ktoré Ukrajinci zverejnili, je vidieť práve tieto dávky a tiež zničenie cvičného cieľa. Iste, dosah systému je obmedzený, ale na obranu cieľov, o ktorých sa predpokladá, že budú napadnuté, je ideálny. Navyše, dávka z kanóna je výrazne lacnejšia ako protivzdušná raketa.

Systém Skynex pri streľbe.
Zdroj: Veliteľstvo vzdušných síl ZSU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *