Tlačové správy

Podporte konferenciu Dezinformácie & Demokracia 2024 – Výzvy umelej inteligencie pre demokraciu

Dňa 3. októbra 2024 sa v bratislavskom hoteli Carlton uskutoční už štvrtý ročník konferencie Disinformation & Democracy, ktorú organizuje Adapt Institute. Táto odborná konferencia sa sústreďuje na boj proti dezinformáciám a na výmenu skúseností v oblasti strategickej komunikácie, tvorby politík a bezpečnosti. Organizáciu konferencie môžete podporiť prostredníctvom platformy Startlab.sk.

Predchádzajúce ročníky prepojili behaviorálne a sociálne vedy s informačnými technológiami, pričom sa diskutovalo o vplyve dezinformácií na spoločenskú súdržnosť a o tom, ako generatívna AI mení boj proti dezinformáciám. Tento rok sa konferencia zameria na výzvy, ktoré prináša umelá inteligencia pre demokraciu a medzinárodnú spoločnosť.

Prebiehajúca technologická zmena v oblasti umelej inteligencie má dopad na celú spoločnosť. Aj preto chce konferencia do tém, ktoré môžu byť pre laikov často mätúce alebo zložité, zapojiť širokú verejnosť. Podporou kampane ”Pripravme demokraciu na výzvy AI!” na portáli Startlab získate možnosť účasti na konferencii, či dokonca exkluzívne stretnutie so zahraničnými hosťami.

Program bude rozdelený do troch hlavných blokov. Prvým blokom s názvom „Ľudské práva v ére AI“ sa bude venovať otázkam súkromia, dohľadu a etickému vývoju. Druhý blok bude skúmať „Ochranu demokracie pred autoritárskymi výzvami“ a tretí blok „Nové informačné prostredie s podporou AI“ sa zameria na algoritmizáciu informačného priestoru a jeho dôsledky pre médiá a politické kampane.

Konferencia Disinformation & Democracy je vlajkovou loďou Adapt Institute a každý rok zhromažďuje odborníkov a lídrov v boji proti dezinformáciám. Cieľom podujatia nie je len odborná diskusia, ale aj vytváranie konkrétnych návrhov na zlepšenie politík, regulácií a prístupu k boju proti dezinformáciám a zlepšovaniu strategickej komunikácie štátu.

Konferenciu organizuje Adapt Institute v spolupráci s portálom Infosecurity.sk, za podpory Európskej komisie, spoločnosti Gerulata Technologies, Zinc Network a Konrad Adenauer Stiftung. Mediálnym partnerom je portál Startitup.

O organizátorovi:
Adapt Institute je mimovládny neziskový think-tank zameraný na obrannú a bezpečnostnú politiku, vznikol v roku 2022 ako nástupca inštitútov Stratpol a SSPI. Cieľom inštitútu je rozvíjať slovenskú bezpečnostnú komunitu a podporovať odborný dialóg na národnej i medzinárodnej úrovni. Organizuje tiež vzdelávací program Bezpečnostná akadémia a spolupracuje s partnermi ako Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT) a Investigatívne centrum Jána Kuciaka, či NATO Public Forum.

Dôležité linky:
Viac o konferencii – na tomto linku
FB event
Startlab kampaň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *