Vrtuľník AH-1Z Viper z výzbroje americkej námornej pechoty. Zdroj: USMC
Ukrajina sa brániVojenská technika

Ukrajina má záujem o vrtuľníky, ktoré USA ponúkali Slovensku

Ukrajinský poslanec Vadym Ivčenko napísal list americkým zákonodarcom a požiadal ich, aby presvedčili Bidenovu administratívu, aby presunula vrtuľníky AH-1Z Viper na Ukrajinu v prípade, že ich Slovensko odmietne.

Ivčenko, ktorý je zároveň členom parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajské služby, uviedol: „Potrebujeme tieto helikoptéry pre našich vojakov, ktorí bojujú na fronte v Donecku, Záporoží a ďalších oblastiach, ale aj na vedenie operácií v Kurskej oblasti.“ Jeho slová citovala stránka Defense News.

„Slovensko by sa malo rozhodnúť, aké zbrane a vybavenie potrebuje pre svoju armádu, a ak nepotrebujú tieto helikoptéry, tak by sa ich dodanie na Ukrajinu malo uskutočniť čo najskôr,“ dodal Ivčenko s tým, že predstavitelia ukrajinskej vlády sa usilujú dohodnúť aj výrobu vrtuľníkov firmy Bell v závode na Ukrajine.

Americký vrtuľník AH-1Z odpaľuje raketu Hellfire.
Zdroj: Lockheed Martin

Podľa Ivčenka sa Ukrajina snažila získať tieto helikoptéry už skôr. V roku 2022 požiadali Spojené štáty o ich odkúpenie. Stroje boli pôvodne vyrobené pre Pakistan, no Kongres ich predaj nakoniec nepovolil a tak boli zakonzervované vo vákuových obaloch. V marci 2023 ich USA ponúkli Slovensku so zľavou po tom, čo sme Ukrajine darovali stíhačky MiG-29.

Medzitým sa však stroje AH-1Z stali predmetom predvolebného boja. Časť politikov najmä zo strany Smer súčasného ministra Kaliňáka opakovane tvrdila nezmysly o tom, že sú to útočné zbrane určené pre operácie nad morom. Robert Kaliňák sa začiatkom roka pokúsil vymeniť v USA zľavu na tieto vrtuľníky za zľavu na protivzdušný systém Patriot, čo však americká strana odmietla.

V júli tohto roka USA predbežne schválili predaj týchto helikoptér Slovensku, naše ministerstvo obrany však tvrdí, že žiadnu oficiálnu cenovú ponuku zatiaľ nedostalo. Nezdá sa však, že by túto ponuku slovenská strana nejak urgovala. V USA tak registrujú iba našu snahu vrtuľníky odmietnuť a vymeniť za niečo iné. Lobing, ktorý prichádza z Ukrajiny, tak nie je úplne bez šance na úspech.

Moderné stroje

AH-1Z Viper vychádza z typu AH-1 Cobra, ktorý bojoval ešte vo Vietname. Ide však v podstate o nový typ s podobným označením. Je to podobné, ako keby niekto o Volkswagene Golf prvej generácie z roku 1974 a súčasnom Golfe ôsmej generácie tvrdil, že je to rovnaké auto.

Kým staré Cobry mali jeden motor a hlavný rotor s dvomi listami, nové AH-1Z majú dva motory a rotor so štyrmi listami. Vďaka tomu majú lepšie výkony. O palubnom elektronickom vybavení ani nehovoriac. Viper má dvojčlennú posádku (pilot a zbraňový operátor) a dosahuje rýchlosť 300 km/h.

Vrtuľníky AH-1Z používa aj susedné Česko.
Zdroj: Armáda ČR

Výzbroj tvorí trojhlavňový rotačný kanón kalibru 20 mm a na šiestich závesníkoch unesie 2600 kg výzbroje. Bežne nosí osem navádzaných protitankových rakiet Hellfire, dve raketnice s 38 raketami Hydra kalibru 70 mm a dve protilietadlové rakety Stinger. Rakety Hellfire s dostrelom 11 km sú hlavnou zbraňou stroja. Vďaka nim môže účinne pôsobiť proti tankom aj mimo dosah prenosných protilietadlových rakiet.

V USA používa stroje AH-1Z námorná pechota. Z toho môže vychádzať klamstvo o tom, že sú určené pre operácie nad morom. Námorná pechota však nebojuje na mori, ale po vylodení na súši a vrtuľníky sú určené na jej podporu pri týchto pozemných bojoch. K tomu aj došlo v Iraku a v Afganistane. Rovnaké helikoptéry používa aj susedné Česko, ktoré tiež nemá more.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *