Samohybná húfnica DITA. Zdroj: Excalibur Army
ModernizáciaVojenská technika

Prvá húfnica DITA pre Azerbajdžan

Azerbajdžan prevzal prvú samohybnú húfnicu DITA od českej firmy Excalibur Army. Informovali o tom azerbajdžanské médiá. Neskôr spresnili, že tento prvý kus má byť vystavený na obrannom veľtrhu ADEX, ktorý sa bude konať v Baku od 24. do 26. septembra.

Húfnica DITA je podobná našej Zuzane. V minulosti sa dokonca objavili obvinenia z kopírovania niektorých častí českou firmou. Zuzana i DITA vychádzajú z húfnice DANA kalibru 152 mm, ktorá sa vyrábala v socialistickom Československu. Nové húfnice však používajú „západný“ kaliber 155 mm.

Naša štátna akciovka ZTS Špeciál vyrába pre húfnicu DITA hlavne. V minulosti boli medializované správy, že to je jeden z dôvodov, prečo meškajú dodávky húfnic Zuzana 2 na Ukrajinu. DITA, ktorú vyrába spoločnosť z holdingu CSG Michala Strnada má mať totiž prioritu.

Okrem viac ako 70 kusov pre Azerbajdžan má Excalibur Army zákazku aj na deväť kusov pre Ukrajinu. Tie na jar objednalo Holandsko, ktoré ich výrobu pre Kyjev zaplatí. Paradoxne, už v októbri 2022 objednali spoločne Nemecko, Nórsko a Dánsko pre Ukrajinu 16 húfnic Zuzana 2 za 90 miliónov eur. Túto objednávku sa však ani po takmer dvoch rokoch nedarí naplniť, Kyjev dostal zatiaľ iba dva kusy.

Samohybná húfnica DITA.
Zdroj: Excalibur Army

DITA je plne automatizovaná a na jej obsluhu stačia dvaja vojaci, ktorí nemusia opustiť chránenú kabínu. Dostrel so štandardným strelivom je 39 km. Zásoba munície je 40 granátov. Rýchlosť streľby je v prvej minúte šesť granátov, neskôr klesne na päť výstrelov za minútu. Streľbu riadi palubný systém s balistickým počítačom. Maximálna hmotnosť vozidla je 29 ton. Rýchlosť na ceste je 90 km/h a v teréne 25 km/h. Dojazd na jednu nádrž je 600 km. Podvozok je Tatra 8×8.

Pre Azerbajdžan je DITA významnou posilou. Ku koncu minulého roka mal vo výzbroji 630 diel, z toho však iba 102 samohybných. Z nich bola väčšina kalibru 122 mm a 152 mm ešte zo sovietskych čias. Iba päť kusov bolo nových samohybných húfnic ATMOS 2000 kalibru 155 mm. Viac ako 70 húfnic DITA tento pomer výrazne zmení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *