Protivzdušný systém IRIS-T SLM. Zdroj: Diehl Defence
Ukrajina sa brániVojenská technika

Nemecko výrazne posilní protivzdušnú obranu Ukrajiny

Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že Berlín poskytne Ukrajine ďalších 17 systémov protivzdušnej obrany IRIS-T. Ide o veľkú posilu. Od jesene 2022, čiže za posledné dva roky, Nemecko dodalo zatiaľ sedem batérií IRIS-T.

Tento protivzdušný systém existuje v troch verziách. IRIS-T SLS s krátkym doletom má dosah 12 km do diaľky. Verzia IRIS-T SLM stredného doletu má dosah 40 km do diaľky a 20 km do výšky. Verzia IRIS-T SLX s dlhým doletom ešte nebola operačne nasadená. Mala by mať dosah 80 km do diaľky a 30 km do výšky.

Ukrajina zatiaľ dostala štyri systémy IRIS-T SLM a tri vo verzii IRIS-T SLS. V boji preukázali veľkú účinnosť a presnosť. Každú batériu tvoria tri odpaľovacie zariadenia na podvozku nákladných áut, multifunkčný radar a veliteľské vozidlo. Za dva roky bolo preukázateľne stratené iba jedno odpaľovacie zariadenie na podvozku MAN SX45 8×8.

Zo 17 nových batérií bude osem IRIS-T SLM a deväť vo verzii IRIS-T SLS. Podľa Scholza boli už záväzne objednané. Po dva komplety z každého typu dodajú ešte tento rok. Zvyšných trinásť potom bude nasledovať od roku 2025. Vyhlásenie nemeckého kancelára o tomto významnom navýšení pomoci nasleduje krátko po tom, čo ruská propaganda rozšírila správy o tom, že Berlín bude objem vojenskej pomoci zásadne znižovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *