Tanky T-72 na prehliadke. Zdroj: OS SR
Technika a výzbroj OS SR

Oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici – prehliadka i slávnostná prísaha

Na vojenskej prehliadke v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania sa v Banskej Bystrici zúčastnilo 2 973 vojakov a 266 kusov pozemnej i leteckej techniky. Zastúpené na nej boli všetky útvary Ozbrojených síl SR a tiež naši spojenci z NATO.

Na prehliadke boli zastúpené všetky útvary našich ozbrojených síl.
Zdroj: OS SR

Na prehliadke bolo 47 peších pochodových skupín. Medzi nimi boli aj spojenecké krajiny, minimálne v podobe vlajkonosičov. Svoje jednotky mali v sprievode napríklad Španieli, Poliaci, Česi, Chorváti, Američania, Rumuni, Lotyši či Portugalci.

Spojeneckí vojaci z Portugalska.
Zdroj: OS SR

Španielsko, ktoré je momentálne veliacou krajinou mnohonárodnej bojovej skupiny Severoatlantickej aliancie na Slovensku, sa prezentovalo aj ôsmimi vozidlami, medzi nimi napríklad kolesovými stíhačmi tankov Centauro.

Protilietadlové komplety Kub počas nácviku prehliadky.
Zdroj: OS SR

Väčšina prezentovanej techniky však pochádzala z výzbroje OS SR. Boli to rôzne ľahké terénne automobily i ťažšie nákladné vozidlá, samohybné húfnice Zuzana i Zuzana 2, protilietadlové komplety Kub, odmínovacie systémy Božena, BVP-1 a BVP-2 či tanky T-72.

Odmínovacie systémy Božena počas nácviku prehliadky.
Zdroj: OS SR

Tanky Leopard 2 však na prehliadke chýbali – údajne preto, že by nemecké stroje v Banskej Bystrici predstavovali neželanú symboliku. Na tankoch nemeckej výroby so slovenským označením pritom povstalci pred 80 rokmi bojovali, a to veľmi úspešne.

Vrtuľníky Black Hawk a Mi-17.
Zdroj: OS SR

Vo vzduchu sa predviedli naše helikoptéry UH-60M Black Hawk a Mi-17, transportné lietadlo C-27J Spartan a dve cvičné lietadlá L-39 Albatros. Pridali sa dva stroje JAS 39 Gripen z Česka a ďalšie dva z Maďarska. Z Poľska prileteli dve stíhačky F-16 a ďalšie dve F-16 boli americké zo základne v Taliansku. Na úplný záver prehliadky sa slovenskej verejnosti prvýkrát ukázali aj F-16C Block 70 našich vzdušných síl.

Lietadlo C-27J Spartan sprevádzali dva stroje L-39 Albatros.
Zdroj: OS SR

Významným momentom dnešných osláv bola aj slávnostná prísaha viac ako 500 absolventov základného vojenského výcviku. Zloženie sľubu bolo súčasťou osláv SNP vôbec prvýkrát.

Slávnostnú prísahu zložilo vyše 500 vojakov.
Zdroj: OS SR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *