Systém Barak MX. Zdroj: IAI
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

Slovensko kúpi šesť batérií protivzdušných systémov Barak

Slovenské nebo ochráni šesť batérií protivzdušných systémov Barak izraelskej výroby. Ich nákup za 554 miliónov eur dnes schválila vláda SR. Prvý systém Barak by mal na Slovensko prísť koncom roka 2025. Jednu batériu tvorí stredisko riadenia paľby, radar a tri odpaľovacie zariadenia, z ktorých každé nesie osem rakiet.

Do projektu by malo byť zapojených viacero slovenských firiem. Zatiaľ sú oslovené dve – jedna štátna a jedna súkromná. Mali by sa podieľať na radarovej časti a výrobe rakiet. V tom druhom prípade ide podľa informácií Futurearmy.sk o spoločnosť MSM Group, ktorá bude vo VOP Nováky montovať rakety z dovezených dielov. Časom by sa však aspoň niektoré komponenty mohli vyrábať aj u nás.

Systém Barak MX používa rakety troch verzií s dosahom 35 až 150 km. Pôvodne ho ešte minulý rok na jeseň odporučila kúpiť úradnícka vláda (na návrh Ozbrojených síl SR, ktoré si ho vybrali) práve v základnej verzii s dosahom 35 km. Minister obrany Robert Kaliňák sa však v januári tohto roka pokúsil vyrokovať s USA zľavu na systémy Patriot. Chcel ju vymeniť za zľavu, ktorú nám Spojené štáty ponúkajú na vrtuľníky AH-1Z Viper. V apríli však uviedol, že presunutie zľavy nie je možné a Patrioty nekúpime.

Preto minister opäť rozbehol rokovania o kúpe systému Barak od firmy IAI. Zároveň však opakovane verejne hovoril o viacerých ďalších ponukách – dve mali byť z Izraela, jedna francúzsko-talianska a jedna nórsko-americká. Pri tých posledných dvoch išlo zrejme o systémy SAMP/T MAMBA a NASAMS. Ponuku na Barak však označoval za jednu z najvýhodnejších.

Nakoniec sa podľa Kaliňáka podarilo znížiť cenu zo 128 miliónov eur za kus na približne 92 miliónov eur. Rakety by mali byť s predĺženým doletom (teda nie iba 35 km) a aj radary by mali mať vyšší dosah. Nič však ešte nie je definitívne, podľa ministra rokovania stále prebiehajú, hoci sú vo finálnej fáze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *