Rakúsko-uhorskí vojaci na karpatskom fronte v zime 1914/15. Zdroj: Rakúska národná knižnica
Historky z histórie

Prvá svetová vojna na východnom Slovensku: Tragédia jihlavského pluku

Českí a slovenskí archeológovia popisujú priebeh ťažkých bojov na území východného Slovenska počas prvej svetovej vojny. Rakúsko-uhorskí vojaci sa bránili proti ofenzíve ruských jednotiek. Zúčastnil sa ich aj vojenský pluk z Jihlavy. Výskum bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

Kolektív Zákopy.cz z Masarykovej univerzity a Klub vojenskej histórie Beskydy odhalili osud 81. pešieho pluku z Jihlavy, ktorý bol do lokality neďaleko Bardejova presunutý na začiatku roka 1915. Miesta pôvodných zákopov sú zdrojom veľkého množstva nálezov. Archeológovia objavili výzbroj oboch strán, použitú muníciu aj osobné predmety vojakov.

Rakúsko-uhorské jednotky museli čeliť nepriaznivému počasiu, nedostatočnej výzbroji a problémom s budovaním zákopov. Nápor ruskej armády vyvrcholil Veľkonočnou bitkou na jar 1915. Z predvojnového stavu tritisíc vojakov zostali len štyri stovky.

Ruské vojská sa počas ofenzívy generála Brusilova prebili cez priesmyky v Karpatoch a obsadili Svidník, Medzilaborce a Bardejov. Na krátko dobyli aj Humenné. Zlé zásobovanie a nedostatok munície zabránili ďalšiemu postupu. Rakúsko-uhorské vojská zas trpeli nedostatkom vojakov. Priemerná životnosť rakúsko-uhorského vojaka na karpatskom fronte bola vtedy len 5-6 týždňov, po ktorých boli zabití, zranení alebo zajatí

Rusi z územia severovýchodného Slovenska ustúpili až v máji 1915 po tom, čo nemecké posily prelomili východný front na inom mieste. Rakúsko-uhorské velenie sa dovtedy bálo kolapsu frontu a ďalšieho ruského postupu cez Slovensko. Preto v tomto období vybudovali silné opevnenie okolo Bratislavy, ktorého časti môžeme okolo nášho hlavného mesta nájsť dodnes.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *