CV90 so systémom Iron Fist. Zdroj: Elbit Systems
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

CV90 dostanú systém aktívnej ochrany Iron Fist

Izraelská firma Elbit Systems dnes oznámila, že získala kontrakt na dodávku systémov aktívnej ochrany (APS) Iron Fist pre spoločnosť BAE Systems Hägglunds. Tá tieto systémy nainštaluje na bojové vozidlá pechoty CV90 v rámci projektu pre bližšie nemenovanú európsku krajinu. Je však jasné, že systémy sú určené aj pre Slovensko, kde je projekt obstarania CV90 v pokročilom štádiu.

Hodnota kontraktu je okolo 130 miliónov dolárov. Systémy Iron Fist bude Elbit Systems dodávať v priebehu nasledujúceho päť a pol roka. Bez APS sa v súčasnosti obrnené vozidlá na modernom bojisku nezaobídu.

Iron Fist je pokročilý systém, ktorý predstavuje už druhú generáciu APS v izraelských ozbrojených silách. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou a malými nárokmi na priestor a elektrickú energiu. Obrneným vozidlám poskytuje 360-stupňovú ochranu proti širokému spektru protitankových zbraní od rakiet po drony. Funguje dobre v otvorenom teréne aj v zložitom mestskom prostredí.

APS Iron Fist tvorí pevný aktívny radar, ktorý môže byť doplnený pasívnym infračerveným senzorom. Keď sa k obrnenému vozidlu blíži hrozba, systém proti nej vystrelí výbušný projektil. Ten má za úlohu výbuchom zničiť hlavicu hrozby, alebo ju aspoň vychýliť z dráhy. Obal tohto výbušného projektilu je vyrobený z horľavého materiálu, čo minimalizuje tvorbu črepín a tým aj riziko vedľajších škôd pre okolie vozidla.

CV90 so systémom Iron Fist. Na čelnej strane veže sú po bokoch antény radaru a na jej strope sú na oboch stranách výmetnice výbušných projektilov.
Zdroj: Elbit Systems

Systém Iron Fist od roku 2016 testovali v Holandsku pre použitie práve na CV90. V roku 2021 sa ho Holanďania rozhodli kúpiť a namontovať na bojové vozidlá v rámci modernizácie. V roku 2019 Elbit Systems získal kontrakt na dodávky tohto systému pre nové izraelské obrnené transportéry Eitan a obrnené buldozéry D9. V roku 2021 sa ho rozhodli integrovať aj Španieli do svojich kolesových bojových vozidiel Dragón.

Slovensko si objednalo spolu 152 vozidiel CV90. Z nich bude 122 vo verzii bojového vozidla pechoty, ďalších 15 bude veliteľských, 9 prieskumných, tri ženijné a tri odťahovacie. BVP CV90 budú vybavené kanónom kalibru 35 mm, protitankovými raketami Spike-LR a práve systémom Iron Fist.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *