Miroslav Bernat počas druhej svetovej vojny. Zdroj: MO ČR
Historky z histórie

Zomrel jeden z posledných veteránov bojov na Dukle

V septembri si budeme pripomínať 80. výročie bojov o Duklu. Toho sa, žiaľ, nedožil jeden z posledných účastníkov tejto operácie. Slobodník vo výslužbe Miroslav Bernat zomrel v Česku v noci z pondelka na utorok vo veku 100 rokov.

Miroslav Bernat bol volynský Čech, narodil sa 15. februára 1924 v Teremnej na dnešnej Ukrajine. Vyučil sa za automechanika. Na jar 1944 sa po prechode frontu dobrovoľne prihlásil do československej zahraničnej armády v ZSSR, podobne ako mnoho ďalších volynských Čechov. Odviedli ho 27. marca 1944 v Rivne.

Miroslav Bernat (vpravo) počas druhej svetovej vojny.
Zdroj: MO ČR

Absolvoval základný výcvik, po ktorom krátko slúžil ako spojka. Ako automechanika ho však vyškolili na vodiča nákladných áut. V tejto úlohe slúžil v 3. mínometnom oddieli 1. delostreleckého pluku. Bojoval pri Krosne a na Dukle. V ťažkých bojoch pri obci Zyndranowa bol zranený na zápästí.

Neskôr sa podieľal na oslobodzovaní Prešova a Liptovského Mikuláša. Tam vo februári 1945 ochorel na obojstranný zápal pľúc. Liečili ho vo vojenskej nemocnici v Poprade, kde mu diagnostikovali tuberkulózu a zo zdravotných dôvodov ho zo služby prepustili na trvalú dovolenku.

V roku 1947 sa vrátil z Volyne do Česka. Najprv sa usadil v Libočanoch na Loucku, kde pracoval v poľnohospodárstve. Najdlhšiu časť života strávil vo Volevčiciach na Mostecku. Tam pracoval ako robotník v uhoľnej elektrárni v Počeradoch.

Vo februári mu zagratulovali ku stým narodeninám aj pracovníci Odboru pre vojnových veteránov Ministerstva obrany ČR.
Zdroj: MO ČR

Vo februári tohto roka Miroslav Bernat oslávil sté narodeniny. Zagratulovať mu vtedy prišli aj pracovníci Odboru pre vojnových veteránov Ministerstva obrany ČR.

Česť jeho pamiatke!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *