Krátke správyUkrajina sa bráni

Poľsko zakladá ukrajinskú légiu, Česko zvažuje podobný krok

S pomocou vlády Donalda Tuska vzniká v Poľsku dobrovoľnícka légia z Ukrajincov, ktorí získali azyl po vypuknutí ruskej invázie. Táto iniciatíva má rozšíriť vojenskú pomoc Kyjevu. Česká republika, na rozdiel od Slovenska, skúma možnosti vytvoriť podobné jednotky z početnej ukrajinskej komunity.

Ukrajinská légia v Poľsku vzniká na základe záverov bilaterálnej bezpečnostnej dohody, ktorú podpísali poľský premiér Donald Tusk a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku júla. Podľa šéfa poľskej diplomacie Radoslawa Sikorského tisíce dobrovoľníkov prejavili záujem vďaka garancii výcviku a výzbroje. Členovia vznikajúcej brigády sa po rotácii budú môcť vrátiť naspäť do Poľska.

Varšava chce byť príkladom pre ostatné štáty NATO, ktoré by mohli vytvorením podobných dobrovoľníckych légií znížiť nedostatok bojaschopných mužov v Ozbrojených silách Ukrajiny. Ministerka obrany ČR Jana Černochová túto myšlienku podporuje. Praha by tým reagovala na obavy Ukrajincov z mobilizácie a nedostatočnej vojenskej prípravy.

Nepredpokladá sa, že vláda Roberta Fica sa zapojí do výcviku pod vedením zahraničných inštruktorov. Pomoc Slovenska aktuálne závisí od občianskych zbierok, ako je Munícia pre Ukrajinu, a účasti dobrovoľníkov v medzinárodnej légii. Denník N nedávno priniesol tragickú správu o úmrtí Rastislava „Rusty“ Gajdošíka, ktorý pravdepodobne zahynul po útoku FPV dronu počas bojovej operácie v Doneckej oblasti v polovici júna. Ako jeden z najskúsenejších vojakov v jednotke získal aj ukrajinské vyznamenanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *