Mobilný systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu MSHORAD. Zdroj: Saab
Krátke správyModernizácia

Litva kupuje švédske mobilné protivzdušné systémy

Litva posilňuje protivzdušnú obranu svojich vojsk. So švédskou firmou Saab podpísala kontrakt na dodávky mobilného systému protivzdušnej obrany krátkeho dosahu (MSHORAD) za 112 miliónov eur. Litovská armáda by mala systémy prevziať v rokoch 2025 až 2027.

Kontrakt nadväzuje na predchádzajúcu dohodu, ktorá Litve umožňuje pružné dodávky protivzdušných rakiet krátkeho dosahu RBS 70 NG, ak sa rozhodne pre ich nákupy. A práve RBS 70 NG tvorí základ systému MSHORAD.

Mobilný systém MSHORAD je umiestnený na podvozkoch obrnených vozidiel 4×4. Tvorí ho vozidlo s radarom Giraffe 1X, digitálne veliteľské stredisko a vozidlo s tromi diaľkovo ovládanými odpaľovacími zariadeniami RBS 70 NG. Rakety z tohto systému sú navádzané laserom. Sú teda imúnne proti elektronickému rušeniu i proti tepelným klamným cieľom. Ich dosah je 9 km do diaľky a 5 km do výšky.

RBS 70 bol v hre aj vo vlaňajšom tendri pre Ozbrojené sily SR. Naši vojaci si vtedy ale vybrali poľský systém Piorun krátkeho dosahu (a izraelský Barak stredného dosahu), čo odobrila aj vtedajšia úradnícka vláda. Po nástupe nového ministra obrany Roberta Kaliňáka sa však tento proces zastavil a Slovensko si nové systémy protivzdušnej obrany vyberá dodnes.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *