Príslušníci OS SR vo výcvikovom stredisku Lešť. Zdroj: DVIDS
Krátke správyModernizácia

Zvýšenie platov aj otcovská: Rezort obrany predstavil zmeny v OS SR

Slovenskí vojaci môžu očakávať každoročné zvýšenie hodnostných platov, príplatky za odpracované roky v štátnej službe aj garancia otcovskej. Predstavené zmeny majú posilniť regrutáciu a udržať mladý vojenský personál OS SR. Tie dlhodobo čelia negatívnemu trendu nenaplnenosti početných stavov.

Príslušníkom Ozbrojených síl sa každoročne zvýšia hodnostné platy o jedno percento vrátane zvýšenia funkčnej tarify. Ministerstvo obrany SR priblížilo, že štvrtý rok pôsobenia v armáde si polepšia o 5 percent. Za každý rok trvania štátnej služby od 11 rokov do 15 rokov a od 26 rokov do 37 rokov vojaci obdržia dvojpercentný nárast ich finančného ohodnotenia. Okrem otcovskej budú mať vojaci nárok na nový druh odmeny za individuálne vzdelávanie v cudzích jazykov.

Budúcim regrútom bude vyplácaný aktivačný príspevok vcelku na začiatku služobnej kariéry a v prípravnej fáze získajú k minimálnej mzde aj stabilizačný príspevok. Rezort obrany plánuje presadiť novelu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *